ownCloud Foundation moet community versterken

Het bedrijf achter de opensource cloudopslagsoftware ownCloud kondigt de oprichting van de ownCloud Foundation aan. De stichting moet de continuïteit van het ownCloud-project waarborgen.

OwnCloud is een opensourceprogramma waarmee je op elk apparaat toegang krijgt tot je bestanden, agenda's, contacten en meer. Je installeert de software op je eigen server, zodat je er de volledige controle over hebt. Tussen het bedrijf ownCloud Inc en de community van het project gaapt al een tijdje een kloof. Zo verlieten de afgelopen maand meerdere mensen het bedrijf.

Matthew Richards, vicepresident products and market bij ownCloud Inc, reageerde in een discussie op GitHub over het vertrek van de vijf werknemers dat hij de ownCloud-community meer macht wil geven. Dat lijkt nu inderdaad te gebeuren: het bedrijf kondigde vandaag de oprichting van de ownCloud Foundation aan.

Continuïteit van het ownCloud-project

De ownCloud Foundation is een non-profitstichting met als doel om het ownCloud-ecosysteem te beheren en een vrij ownCloud levensvatbaar te houden. Het wil ook de continuïteit van het ownCloud-project waarborgen, los van enige commerciële entiteiten. De stichting krijgt van ownCloud Inc onder andere een eeuwigdurende licentie op het merk ownCloud en het domein owncloud.org.

Het ownCloud Foundation Board zal uit zeven leden van de community bestaan. Ten laatste zes weken na de oprichting gebeuren er verkiezingen. Dat betekent dat de namen van de boardleden midden juli bekend zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: open source, dropbox, owncloud