Nextcloud lanceert hardwarekit voor private cloud thuis

Nextcloud kondigt vandaag de Nextcloud Box aan. Met deze hardwarekit creëer je zelf je eigen private cloud met de opensourcesoftware Nextcloud voorgeïnstalleerd. De Nextcloud Box is ontwikkeld in samenwerking met Canonical en WDLabs.

Op de eerste dag van de Nextcloud Conference in Berlijn kondigt Nextcloud zijn Nextcloud Box aan. Dit is een hardwarekit die bestaat uit een Western Digital PiDrive harde schijf van 1 TB en een behuizing. De kit kost 70 euro. Je voegt hier zelf een Raspberry Pi 2 of 3 of gelijkaardig minicomputertje aan toe.

De op een microsd-kaart voorgeïnstalleerde software Nextcloud geeft de gebruiker de mogelijkheid om bestanden onder zijn eigen controle op te slaan, te synchroniseren met al zijn apparaten en te delen met anderen. Enkele maanden geleden richtten de belangrijkste ownCloud-ontwikkelaars Nextcloud op.

IoT-gateway

De Nextcloud Box draait als besturingssysteem Snappy Ubuntu Core, een speciale versie van Ubuntu voor het Internet of Things. Snappy Ubuntu Core maakt de Nextcloud Box ook geschikt om als IoT-gateway thuis te draaien. Je kunt de functionaliteit immers eenvoudig uitbreiden. Dankzij het snap-pakketformaat van Canonical is het besturingssysteem eenvoudig uit te breiden met andere software die geïsoleerd draait en automatisch updates krijgt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: linux, western digital, raspberry pi, ubuntu, canonical, nextcloud, ubuntu core, pidrive