Nextcloud 9 maakt enterprisefuncties opensource

Twee weken geleden kondigde een groep ontwikkelaars van ownCloud aan dat ze een fork van het project creëerden. Nextcloud heeft nu al een nieuwe versie uitgebracht, waarin het de broncode vrijgeeft van enterprisefuncties.

Bij de aankondiging van Nextcloud twee weken geleden maakten de ontwikkelaars van het opensource cloudopslagpakket al duidelijk dat ze meer aandacht aan de community wilden besteden. Dat blijkt nu ook bij de eerste release, die er sneller dan verwacht is. Ze is gratis te downloaden op de website van Nextcloud.

Nextcloud 9 voegt een write-only uploadmogelijkheid toe. Anonieme gebruikers kunnen dan bestanden uploaden naar een map zonder dat ze andere bestanden in die map kunnen zien of downloaden. De eigenaar van de map heeft toegang tot alle bestanden en krijgt ook notificaties van nieuwe uploads. Nextcloud 9 komt ook met een Android-app, die gratis in de appwinkels Google Play en F-Droid te vinden is. Er komt ook een app voor iOS aan.

Enterprisefuncties

Voor bedrijven is vooral de verbeterde logging interessant. Beheerders daarmee compliancerapporten genereren of informatie auditen en de logs doorsturen naar enterprisetools zoals Splunk. Nextcloud GmbH biedt ook een Enterprise Subscription aan voor bedrijven die ondersteuning nodig hebben.

Opvallend is ook de aankondiging dat Nextcloud in de komende weken enterprisefunctionaliteit zal ontwikkelen die bedrijfsgebruikers van ownCloud gewoon zijn. Al die code zal opensource zijn: ze wordt transparant ontwikkeld in de GitHub-repository van Nextcloud, onder de AGPL (Affero General Public License). Tot die enterprisefuncties behoren onder andere Shibboleth-authenticatie, integratie van Windows-netwerkschijven, retention handling en fijnmazige file access control capabilities.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: open source, dropbox, owncloud, nextcloud