abonneren

Nextcloud 10 en ownCloud 9.1 integreren tweefactorauthenticatie

Zowel ownCloud 9.1 als de bètaversie van Nextcloud 10 integreren tweefactorauthenticatie. Daarmee bevestigen zowel het originele project als de recente fork hun focus op veiligheid.

Toen anderhalve maand geleden een groep ontwikkelaars van opensource cloudopslagdienst ownCloud aankondigde dat ze een fork van het project creëerden, leek de toekomst voor ownCloud er somber uit te zien. Het project lijkt zich echter voorlopig herpakt te hebben en kondigt prompt versie 9.1 van de Community Edition aan.

De methode voor tweefactorauthenticatie laat nu meer technologieën en tokens toe via plug-ins. Voorheen was tweefactorauthenticatie alleen mogelijk via SAML/Shibboleth. Zo krijgen beheerders nu de mogelijkheid om individuele tokens uit te schakelen. Externe providers kunnen nu ook apps ontwikkelen die de gebruiker om een tweede factor vragen wanneer ze met hun ownCloud-wachtwoord inloggen.

In ownCloud 9.1 Enterprise Edition kun je nu triggers aan nieuwe en gewijzigde bestanden toekennen. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om documenten automatisch naar pdf om te zetten of naar een specifieke ontvanger te e-mailen. En Windows-netwerkschijven moeten niet meer periodiek gescand worden op wijzigingen; ownCloud 9.1 Enterprise Edition genereert in een technology preview notificaties voor bestandswijzigingen.

Nextcloud 10 bèta

Ook de fork Nextcloud staat niet stil en heeft vandaag een bètaversie van Nextcloud 10 uitgebracht. Ook hierin staat tweefactorauthenticatie centraal. Het log-insysteem ondersteunt nu immers authenticatieplug-ins, waardoor niet alleen tweefactorauthenticatie maar ook apparaatspecifieke wachtwoorden mogelijk zijn.

Actieve log-insessies zijn in een lijst op te vragen en ongeldig te maken door ze uit de lijst te verwijderen. Beheerders kunnen tweefactorauthenticatie ook op de commandline per gebruiker in- of uitschakelen.

Verder krijgt Nextcloud 10 ook bescherming tegen brute-force aanvallen: standaard vertraagt de software meerdere aanmeldpogingen vanaf hetzelfde ip-adres. Ook notificaties voor veranderingen op Windows-netwerkschijven komen in versie 10.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: open source, Dropbox, Owncloud, nextcloud

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord