}
abonneren

Microsoft sluit softwarehostingsite CodePlex

Microsoft sluit CodePlex, het platform voor opensourcecode dat het in 2006 lanceerde. Het bedrijf raadt gebruikers van CodePlex aan om hun projecten te migreren naar GitHub.

​In 2006 lanceerde Microsoft zijn platform CodePlex waar ontwikkelaars eenvoudig hun opensource softwareprojecten konden delen. Het platform werd populair bij projecten rond SharePoint en SQL Server, maar ook Truecrypt-fork VeraCrypt heeft er zijn code staan.

Microsofts Brian Harry kondigde nu aan dat CodePlex stopgezet wordt omdat de meeste opensourceprojecten naar GitHub gemigreerd zijn. Het is niet meer mogelijk om nieuwe CodePlex-projecten aan te maken. Vanaf oktober zal de website read-only zijn. En op 15 december zal Microsoft CodePlex volledig uitschakelen. Je kunt dan alleen nog een archief van alle gepubliceerde projecten met de toestand van hun code in oktober doorbladeren en van elk project een archiefbestand downloaden.

Migratietool

Microsoft heeft samengewerkt met GitHub aan een importmogelijkheid, zodat gebruikers de broncode, licentie en documentatie van hun CodePlex-project eenvoudig in GitHub kunnen importeren. Ook een migratietool voor issues is in de maak. Op de wiki van CodePlex staat een gids die je helpt met de migratie naar GitHub.

​Geen verrassing

De sluiting van CodePlex komt niet als een verrassing. De website was al een tijdje niet zo populair meer. Zo hebben momenteel minder dan 350 projecten een source code commit in de laatste 30 dagen. Heel wat CodePlex-projecten waren al naar GitHub gemigreerd, dat de de facto plaats voor opensourceprojecten is geworden. Bovendien heeft Microsoft zelf in de laatste jaren heel wat code op GitHub geplaatst. Microsoft is met meer dan 16.000 contributors de meest actieve organisatie op GitHub.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: Microsoft, open source, code, Software, git, github, codeplex

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI