abonneren

Microsoft maakt PowerShell opensource

Microsoft heeft zijn shell- en scripttaal PowerShell voor Windows opensource gemaakt. De code draait ook op Linux en OS X en vormt daardoor een alternatief voor de populaire shell Bash.

Met PowerShell kun je op Windows complexe handelingen automatiseren. Het is zowel een commandline-interface waarmee je tekstopdrachten geeft in Windows als een scripttaal waarmee je taken automatiseert. Microsoft heeft de broncode nu vrijgegeven onder de MIT-licentie en op GitHub geplaatst. Naast msi-bestanden voor Windows vind je er ook pakketten voor Ubuntu 14.04 en 16.04, CentOS en Red Hat Enterprise Linux 7 en OS X 10.11.

Volgens de aankondiging is de huidige opensourcerelease een alphaversie met ondersteuning door de community. In de toekomst zal er een officiële versie van Microsoft uitkomen, gebaseerd op de opensourceversie. Microsoft zal het PowerShell Remoting Protocol uitbreiden zodat gebruikers naast Windows Remote Management (WinRM) ook OpenSSH kunnen inzetten.

Objectgeoriënteerd

Linux-gebruikers die eens van PowerShell willen proeven, kunnen daarvoor terecht op de GitHub-pagina Learning PowerShell. Deze bevat ook een tabel met veel voorkomende Bash-opdrachten en hun equivalent in PowerShell. Een belangrijk verschil met Bash is dat in PowerShell geen tekststromen centraal staan, maar objecten.

Eerder al bracht Microsoft de Bash-shell naar Windows 10. De kloof tussen de Windows- en Linux-wereld wordt dus steeds kleiner.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: Linux, open source, Powershell