abonneren

Mediacenterdistributie LibreELEC 7.0 bouwt voort op Kodi 16.1

Het LibreELEC-project brengt de eerste versie van zijn mediacenterdistributie uit. LibreELEC is een fork van OpenELEC, ontstaan door creatieve verschillen.

LibreELEC is een Linux-distributie die speciaal ontwikkeld is voor mediacentergebruik. Daardoor start de distributie snel op en bevat ze geen onnodige ballast. De interface van versie 7.0 is gebaseerd op Kodi 16.1 "Jarvis", de nieuwste versie van de populaire opensource mediacentersoftware.

Er zijn downloads van het besturingssysteem beschikbaar voor de Raspberry Pi 1, Zero, 2 en 3, voor de Android-mediaspelers WeTek Play en WeTek Core en voor 64-bit x86-computers.

Creatieve verschillen

LibreELEC is een 'fork' van OpenELEC. Een groep ontwikkelaars van dit laatste project was niet tevreden met de gang van zaken en heeft zich enkele maanden geleden afgesplitst. Het eerste resultaat is LibreELEC 7.0, gebaseerd op de broncode van OpenELEC 7.0. De verschillen tussen beide projecten zijn voorlopig nog beperkt.

LibreELEC-ontwikkelaar Christian Hewitt legde vorige maand in een blogpost met een analogie uit de muziekwereld uit waarom hij en anderen OpenELEC geforkt hebben. Creatieve verschillen tussen de 'bandleden' hebben tot de split geleid.

Nieuwe versie tegen midden dit jaar

Op welke manier LibreELEC van OpenELEC gaat verschillen, is nog niet duidelijk. Maar het team van 25 OpenELEC-ontwikkelaars dat het LibreELEC-project oprichtte, is al uitgebreid tot meer dan 45 man. Gebrek aan mankracht zal LibreELEC dus al zeker niet hebben.

Uit de About-pagina van LibreELEC kunnen we ook al afleiden wat volgens de ontwikkelaars in OpenELEC ontbreekt. De pagina legt de nadruk op een transparante werking, samenwerking, duidelijke communicatie over het releaseschema en minimale advertenties op de website. LibreELEC 8.0 wordt verwacht tegen het midden van dit jaar.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: Linux, open source, Raspberry Pi, Kodi, Openelec, Mediacenter, libreelec