abonneren

Maru-project voor Linux op Android wordt opensource

Maru laat je toe om een Android-telefoon op een extern scherm aan te sluiten en dan Linux-toepassingen op dat scherm te draaien. De ontwikkelaar heeft het project nu opensource gemaakt, wat de weg openmaakt naar meer ondersteunde telefoons.

Technologieën om desktoptoepassingen op een smartphone te draaien zijn populair. Microsoft probeert het met Continuum voor Windows en Canonical doet hetzelfde met Convergence voor Ubuntu. Eerder dit jaar kwam daar een derde partij bij. Maru is een speciale versie van Android. Met een losse telefoon lijkt het gewoon op Android. Maar zodra je een extern scherm op je telefoon aansluit, draai je een Linux-desktop op het scherm.

Meer ondersteunde telefoons

De ontwikkelaar van Maru heeft ondertussen beslist om de broncode van het besturingssysteem vrij te geven. Voorlopig ondersteunt Maru alleen de Google Nexus 5, maar omdat de broncode nu vrij is, kan iedereen het besturingssysteem in principe naar andere hardware porten. De eerste plannen om dat te doen zijn al verschenen op de maru-os-dev mailing list.

Huwelijk tussen Android en Debian

Maru maakt voor de Linux-kant gebruik van Debian GNU/Linux, dat bovenop Android draait in een LXC-container. Als je een scherm met een usb/mhl-kabel op je telefoon aansluit, start de Debian-container op en toont zijn desktop op het externe scherm. Je hebt dan toegang tot Linux-toepassingen zoals Firefox, LibreOffice, The GIMP enzovoort. Ondertussen kun je blijven telefoneren en andere acties uitvoeren op je telefoon.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: Android, Linux, open source, Continuum, Debian, maru, convergence

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord