Linux-software installeren kan zoal op deze manieren

Je bent waarschijnlijk meer gehecht aan de software die je onder Windows gebruikt dan het besturingssysteem zelf. Onder Linux moet je soms even zoeken naar een goed alternatief, maar ze zijn er gelukkig volop.Linux-software installeren werkt als volgt. We gebruiken Linux Mint als voorbeeld.

Linux Mint komt met een uitgebreide softwareselectie, met bekende programma’s als Firefox, Thunderbird, Gimp en LibreOffice, maar ook flink wat hulpprogramma’s en mediaspelers. In het programmamenu zijn ze overzichtelijk ingedeeld in rubrieken. Dankzij de Debian/Ubuntu-basis is er zeer veel aanvullende software beschikbaar. Voor vrijwel elk Windows-programma is wel een goede of betere Linux-variant te vinden. Het is wel handig om vertrouwd te raken met de verschillende installatiemethodes.

Veel software is via de officiële pakketbronnen van de distributie beschikbaar. Hiervoor ga je bij Linux Mint naar Programmabeheer of Synaptic pakketbeheer. De eerste is wat mooier en geeft je beoordelingen van gebruikers, de tweede is completer en je kunt hierin pakketbronnen voor ontbrekende software (of nieuwere versies) toevoegen. Al kan dit ook via een Terminalvenster. Veel software wordt als archief gedistribueerd, bij Debian/Ubuntu zijn dat .deb-archieven. Daarin zitten ook alle vereiste bibliotheken, wat het installeren makkelijker maakt. Als je software bij de ontwikkelaar ophaalt, is dat meestal zo’n archief.

Moderne archiefformaten

Bovengenoemde installatiemethodes kunnen wat hindernissen opwerpen. Bijvoorbeeld als een programma niet compatibel is met een verouderde bibliotheek op je systeem. Dat is soms lastig op te lossen. Er zijn verschillende archiefformaten bij gekomen die zulke problemen oplossen, zoals Flatpak, Snap en AppImage. Die zijn zelfs onafhankelijk van de distributie. De programma’s werken geïsoleerd van je systeem, wat wel zo veilig is, al is de ‘integratie’ niet altijd optimaal.

De programma’s nemen soms ook meer ruimte en starten of werken trager. Vaak hebben de traditionele installatiemethodes daarom de voorkeur, als je een programma op meerdere manieren kunt installeren. Bijkomend voordeel van de moderne archiefformaten: als een programma niet bevalt, kun je het heel gemakkelijk verwijderen.

Flatpak is in Linux Mint ingebouwd in Programmabeheer met Flathub als bron. Zoek je bijvoorbeeld Telegram Desktop of Audacity, dan kun je dat programma zowel via de pakketbronnen als Flathub installeren, maar niet altijd in dezelfde versie. De (losstaande) Snap-winkel kun je nog toevoegen. Installeer Snapd via Programmabeheer en installeer vervolgens in een Terminalvenster zelf de Snap-winkel met de opdracht:

sudo snap install snap-store

Na een herstart vind je Snap-winkel in je startmenu. AppImage is een stuk gemakkelijker te gebruiken: je kunt toepassingen in dit formaat gewoon downloaden en vervolgens eenmalig, via de bestandsbeheerder, aangeven dat het mag worden uitgevoerd. Een lijst met bekende toepassingen in het AppImage-formaat vind je hier.

Office en Outlook-vervangers

Voor de meeste Office-software is er een goed alternatief. In Linux Mint is LibreOffice standaard geïnstalleerd. Een alternatief kan het Chinese WPS Office zijn dat deel uitmaakt van de distributie Deepin. Het vervangen van Outlook is lastiger. Gelukkig is er een prima web-app die je in de browser kunt gebruiken. En anders komt het pakket Evolution in de buurt, dat e-mail, agenda en contacten combineert. Je kunt dit via Programmabeheer installeren. Om daarin een Exchange-koppeling te kunnen maken, kun je de uitbreiding voor Exchange Web Services toevoegen.

Open daarvoor Synaptic pakketbeheer, zoek naar evolution-ews, kies Markeren voor installatie en vervolgens op Toepassen. Als je hierna Evolution opent, kun je bij het instellen van je e-mailadres achter Servertype voor Exchange Web Services kiezen. Voor Office 365 voer je je e-mailadres in achter Username met bij Host URL de aanduiding https://outlook.office365.com. Klik daarna op Fetch URL en voer het wachtwoord van je account in.

DavMail enMailspring

Loop je met een Exchange-account tegen incompatibiliteitsproblemen aan, dan kan DavMail van pas komen. Dit is een soort lokale gateway die aan de ene kant met een Exchange-server praat en aan de andere kant toegang aanbiedt via gangbare protocollen zoals CalDav (agenda), CardDav (contacten) en ldap (adresboek), naast eventueel imap en smtp. Hierdoor kun je vrijwel elke toepassing gebruiken.

Gaat het alleen om e-mail, dan zijn er geen echte barrières. Je kunt vrijwel elke e-mailserver (ook Exchange) via imap en smtp bereiken. Het standaard geïnstalleerde Thunderbird is daarbij een prima optie, al zijn er mooiere alternatieven zoals Mailspring (https://getmailspring.com). Naast de gratis versie is er een uitgebreidere Pro-versie (ca. 7 euro per maand). Je kunt het als .deb-archief via de website van het bedrijf downloaden. Open hierna een terminal. Ga naar de downloadmap met:

cd ~/Downloads

Bekijk de bestandenlijst met:

ls -la

Start de installatie met:

sudo dpkg -i mailspring*.deb

Mogelijk krijg je de melding dat bepaalde pakketten ontbreken, maar dat kun je direct oplossen met:

sudo apt install -f

Hierna lukt de installatie wel en vind je Mailspring terug in je startmenu in het onderdeel Internet. Mailspring is optioneel ook via de Snap-winkel te installeren.

Meer handige software

In Programmabeheer kun je nog veel meer goede Linux-software en aanbevelingen vinden. Veel software is cross-platform en installeer je dus net zo goed onder Windows als Linux. Populaire voorbeelden zijn Audacity voor geluidsopnames, fotobewerker Gimp, spelplatform Steam en Visual Studio Code, een mooie editor van Microsoft die helpt bij het beschrijven en debuggen van programmacode. Onder Linux is het ontwikkelen met bijvoorbeeld Python of Node.JS een stuk gemakkelijker dan onder Windows.

Mis je toch nog iets, dan kun je met Wine nog proberen om Windows-software onder Linux te gebruiken. De focus bij Wine ligt wat Linux betreft wel wat meer op games. Zo heeft Valve een eigen versie van Wine onder de naam Proton dat zorgt dat je al heel veel Windows-games gewoon onder Linux kunt spelen.

Geschreven door: Gertjan Groen op

Category: Workshop, Linux

Tags: linux, outlook, office