Linux Mint 18 introduceert desktoponafhankelijke toepassingen

Van Linux Mint 18 zijn gisteren de edities met desktopomgevingen Cinnamon en MATE uitgekomen. De nieuwe release is gebaseerd op Ubuntu 16.04 en krijgt ondersteuning tot 2021.

Linux Mint 18 is gebaseerd op Ubuntu 16.04 LTS en krijgt daardoor nog vijf jaar beveiligingsupdates. De kernel heeft versienummer 4.4. Het Updatebeheer toont kernelupdates nu naast de gewone pakketupdates, terwijl je daarvoor eerder een afzonderlijk menu-onderdeel moest openen. Dit kernelselectiescherm is bovendien op de schop genomen en geeft meer uitleg bij de gevolgen van het kiezen van een kernel. Programma's zoals Steam, Spotify, Dropbox en Minecraft zijn in de nieuwe Mint gemakkelijker te installeren met het Softwarebeheer.

Verder is HiDPI-ondersteuning verbeterd. Alle GTK3-programma's kunnen ervan gebruikmaken. Een nieuw thema, Mint-Y, ziet er moderner uit dan Mint-X, dat al uit 2010 dateert. Mint-X is wel nog altijd het standaardthema op de Mint-desktop. Een andere nieuwigheid is dat de grafische firewallconfiguratietool Gufw standaard is geïnstalleerd in Linux Mint 18.

Cinnamon 3.0

Linux Mint 18 Cinnamon is gebouwd op de desktopomgeving Cinnamon 3.0. Het vensterbeheer is daarin verbeterd, zodat je gemakkelijker vensters in niet-overlappende tegels kunt plaatsen en eenvoudiger met schermvullende vensters kunt werken. Meer informatie over de vernieuwingen vind je in de release notes van Linux Mint 18 Cinnamon.

MATE 1.14

De MATE-editie is gebaseerd op MATE 1.14. Daarin is vooral de ondersteuning voor GTK3 verbeterd, evenals de configuratie van een touchpad. De grootte van de icoontjes in de menubalk en menu-onderdelen is nu aanpasbaar en het on-screen display voor audiovolume en schermhelderheid is in- en uit te schakelen. Meer informatie over de vernieuwingen vind je in de release notes van Linux Mint 18 MATE.

Desktoponafhankelijke toepassingen

Linux Mint is in aanloop van versie 18 gestart met een nieuw project, X-Apps. De bedoeling is om generieke toepassingen te ontwikkelen voor traditionele GTK-desktopomgevingen, zoals MATE en Cinnamon. Ze moeten ter vervanging komen van GNOME-toepassingen, die steeds moeilijker te integreren zijn met andere desktopomgevingen dan GNOME. De X-Apps hangen niet van een specifieke desktopomgeving of distributie af.

Linux Mint 18 bevat de eerste X-Apps, waaronder mediaspeler Xplayer (gebaseerd op Totem), de teksteditor Xed (gebaseerd op Pluma), image viewer Xviewer (gebaseerd op Eye of GNOME), pdf-lezer Xreader (gebaseerd op Atril) en fotobeheerprogramma Pix (gebaseerd op gThumb).

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten