abonneren

Linux 4.9 is grootste release ooit

Linus Torvalds heeft zondag de nieuwe versie van de Linux-kernel uitgebracht. Linux 4.9 is volgens Torvalds de grootste release ooit in aantal commits.

De AMDGPU-driver in Linux 4.9 ondersteunt virtuele schermen. Voor software zoals de desktopomgeving werkt dit transparant: ze weten helemaal niet dat hun uitvoer niet op een fysiek scherm verschijnt. De driver heeft ook experimentele ondersteuning voor de AMD Radeon HD 7000-reeks van grafische kaarten. Om die te gebruiken, moet je wel zelf de kernel compileren en een nieuwe Kconfig-optie inschakelen. De VC4 DRM-driver voor de Raspberry Pi heeft nu minder geheugen en processorkracht nodig.

Een ander domein waarin de kernel een boel vernieuwingen heeft gekregen, zijn de bestandssystemen. De FUSE-kernelmodule die nodig is om bestandssystemen in userspace te draaien, heeft eindelijk ondersteuning voor POSIX ACL-permissies gekregen. De performance van F2FS (Flash-Friendly File-System) is verbeterd. En de drivers voor andere bestandssystemen hebben vooral bugfixes gekregen.

Veiligheidsmaatregelen

De kernel is weer een beetje veiliger. Op x86_64 ondersteunt Linux 4.9 vmapped stacks. Als je de configuratieoptie CONFIG_VMAP_STACK inschakelt, worden kernelstacks toegekend met vmalloc_node. Overflows worden dan onmiddellijk ontdekt, wat een betere beveiliging geeft. De kernel ondersteunt nu ook Memory Protection Keys (MPK), een beveiligingsfunctionaliteit in toekomstige Intel-processoren die gebruikmaakt van de RDPKRU/WRPKRU-processorinstructies. En het bestandssysteem OverlayFS ondersteunt nu SELinux.

Project Ara

Ook onder de motorkap is er heel wat gesleuteld. CPUFreq maakt nog meer gebruik van informatie van de scheduler en zet daarmee het werk voort dat in vorige kernelreleases al was gestart. Een nieuw algoritme voor power management verhoogt de performance op Intel Atom-processoren. Het nieuwe subsysteem Greybus, een centrale component van de modulaire smartphone Project Ara die Google onlangs heeft stopgezet, maakt ook zijn opwachting in de kernel. Tot slot zijn er weer een boel nieuwe ARM-processoren ondersteund, waaronder die van de Raspberry Pi Zero.

Voor gedetailleerde informatie over de vernieuwingen in Linux 4.9, die de codenaam "Roaring Lionus" heeft gekregen, kun je terecht op de website Linux Kernel Newbies. Meer informatie over Linux vind je bij Linux Magazine.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: Linux, AMD, open source, Project Ara, Raspberry Pi Zero, greybus

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord