abonneren

Linux 4.8 introduceert vernieuwingen voor grafische kaarten

Linus Torvalds heeft zondag de nieuwe versie van de Linux-kernel uitgebracht. Linux 4.8 biedt vooral nieuwigheden voor grafische kaarten van AMD en NVIDIA. Ook de Raspberry Pi 3 is nu standaard ondersteund.

​Linux 4.8, met codenaam "Psychotic Stoned Sheep", geeft gebruikers van een AMD-gpu eindelijk de mogelijkheid om hun grafische kaart te overklokken met gebruik van de opensourcedriver. Voorlopig gaat het overklokken alleen bij grafische kaarten die door de AMDGPU-driver zijn ondersteund. Bovendien verloopt het nog met opdrachten op de commandline: je kunt de klok van de gpu en het geheugen in stappen van 1% verhogen via de sysfs-interface.

De opensource Nouveau-driver van zijn kant heeft de eerste ondersteuning voor de NVIDIA Pascal gekregen. Hardwareversnelling werkt voorlopig alleen bij de GP100; voor andere gpu's moet NVIDIA eerst de firmwarebestanden publiceren. Pas dan kunnen eigenaars van een GeForce GTX 1060/1070/1080 grafische kaart op Linux het uiterste uit hun systeem halen.

Eén afstandsbediening

​Ook leuk op grafisch gebied is de ondersteuning van HDMI CEC (Consumer Electronics Control) in de kernel. Hierdoor kan de gebruiker met één afstandsbediening apparaten besturen die via HDMI zijn aangesloten. Recente televisieschermen ondersteunen CEC, maar dan onder een merknaam. Bij Samsung heet de technologie Anynet+, bij BRAVIA Link, bij Sharp Aquos Link en bij Philips EasyLink.

Raspberry Pi 3​

Facebook heeft code voor Btrfs bijgedragen waarmee het bestandssysteem een snellere doorvoer en lagere latency krijgt, zelfs bij een leeg bestandssysteem. En Ext4 gebruikt nu niet langer zijn eigen encryptiecode, maar deelt met F2FS (Flash Friendly File System) de encryptiecode in fs/crypto. Daardoor is de code beter onderhoudbaar.

Linux 4.8 implementeert ook Address space layout randomization (ASLR) voor kernelgeheugen, wat beveiligingsfouten moeilijker uit te buiten maakt. Ook de /dev/random driver is verbeterd. De ARM-platformcode voegt ondersteuning van een reeks ARM-processoren toe. De bekendste is de Broadcom BCM2837, de systeemchip van de Raspberry Pi 3. Greg Kroah-Hartman heeft overigens aangekondigd dat de volgende LTS-release (Long-Term Support) waarschijnlijk Linux 4.9 wordt. Die kernelversie zal hij dan twee jaar onderhouden.

Voor gedetailleerde informatie over de vernieuwingen in Linux 4.8 kun je terecht op de website Linux Kernel Newbies. Meer informatie over Linux vind je bij Linux Magazine.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: Linux, open source, kernel

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord