abonneren

Linux 4.7 ondersteunt nieuwe hardware

Linus Torvalds heeft dit weekend de nieuwste versie van de Linux-kernel uitgebracht. Linux 4.7 is volgens Torvalds een vrij rustige release. Tot de nieuwigheden behoren vooral veel nieuw ondersteunde hardware.

Zoals bij elke kernelversie zitten er veel verbeteringen in de grafische drivers van Linux 4.7. Zo heeft de AMDGPU-driver een betere performance gekregen, evenals initiële ondersteuning voor Polaris, de GPU's die AMD binnenkort lanceert. De Nouveau-driver van zijn kant ondersteunt nu Nvidia's GM108 Maxwell GPU. Linux 4.7 voegt ook nieuwe DRM-drivers toe, onder andere voor de Allwinner A13 en enkele Mediatek-systeemchips in Android-apparaten.

Uiteraard is er ook weer heel wat nieuwe randapparatuur ondersteund, zoals toetsenborden en muizen van Corsair en ASUS, de keyboard backlight leds in Chromebooks, Intel Skylake HDMI-audio en Microsofts Xbox One Elite Controller. Die laatste dankzij Valve, dat eerder al een driver voor SteamOS schreef.

Nieuwe ARM-platforms

Linux 4.7 ondersteunt ook nieuwe ARM-platforms, zoals de LG1312 die in digitale tv's van LG zit en het OXNAS ARM9-platform van Oxford Semiconductor dat in NAS-apparaten zit.. Verder is er Device Tree-informatie toegevoegd voor de Google Pixel C tablet, het Hardkernel Odroid C2 minicomputertje, de tv-box Geekbuying GeekBox en de eerste generatie Amazon Kindle Fire.

Betere beveiliging en energiebeheer

De nieuwste Linux-kernel heeft er ook een beveiligingsconcept bijgekregen, dat het van Chrome OS leent: LoadPin. Dit is een Linux Security Module (LSM) waarmee je kunt beperken van welk medium de distributie een kernelmodule of firmware mag laden.

Verder heeft Linux 4.7 ook ondersteuning voor ACPI 6.1 gekregen, evenals een nieuwe CPUfreq governor: Schedutil. Deze governor maakt gebruik van de gegevens van de scheduler van de kernel om betere beslissingen te maken bij het instellen van de frequentie van de processor om stroom te besparen.

Voor gedetailleerde informatie over de vernieuwingen in Linux 4.7 kun je terecht op de website Linux Kernel Newbies. Meer informatie over Linux vind je bij Linux Magazine.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: Linux, open source, ARM, kernel

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord