GNOME 3.24 spaart je ogen

GNOME 3.24 voegt een hoop kleine vernieuwingen toe en twee nieuwe toepassingen: Recipes en Games. De functie Night Light is ideaal voor nachtraven.

Het GNOME-project brengt met GNOME 3.24 (codenaam "Portland") het resultaat van zes maanden ontwikkeling uit. De nieuwste versie van de opensource desktopomgeving bevat in totaal 28459 veranderingen, bijgedragen door 753 ontwikkelaars. De release is minder vernieuwend dan vorige GNOME-versies, maar heeft toch een boel leuke nieuwigheden.

Voor nachtraven

GNOME Shell heeft een nieuwe functie Night Light. Als je die functie inschakelt, past ze automatisch de kleurtemperatuur en helderheid van je scherm aan afhankelijk van  het tijdstip. Daardoor vermoeit je scherm je ogen minder en verstoort het je natuurlijke slaapritme minder. Toepassingen zoals Redshift en F.lux deden dat ook al, maar nu is de mogelijkheid in GNOME ingebouwd. Bovendien werkt het ook in Wayland, terwijl de twee voorgaande toepassingen de vervanger van Xorg niet ondersteunen.

Ook de notificatieruimte in het paneel is vernieuwd. Zo zijn de timestamps bij de notificaties nu relatief ('just now', '3 hours ago'). Bovendien wordt nu onder de kalender ook het weerbericht getoond. De instellingen van GNOME zijn overzichtelijker geworden. En de icoontjes van de GNOME-desktop hebben ook een opfrisbeurt gekregen.

GNOME 3.24 heeft ook ondersteuning voor twee gpu's ingebouwd. Als je op een toepassing in de dock rechtsklikt, heb je de keuze om de toepassing met zijn uitvoer op de tweede gpu te starten.

Nieuwe en vernieuwde toepassingen

GNOME 3.24 heeft twee nieuwe toepassingen gekregen: Recipes en Games. De eerste laat je naar recepten zoeken die door de GNOME-gemeenschap zijn verzameld. Je kunt ook de ingrediënten van een recept naar een boodschappenlijstje omzetten. Uiteraard kun je ook zelf recepten en foto's toevoegen. Games beheert je spelletjes in een lijst en ondersteunt zelfs Steam-games.

In de irc-client Polari kun je nu op een gebruikersnaam klikken om meer informatie te zien of een privéchat te starten. En de webbrowser Web heeft een nieuw venster voor persoonlijke gegevens in de instellingen. Hiermee bekijk en verwijder je eenvoudig gegevens zoals de cache, lokale opslag, IndexedDB-databases enzovoort. Music heeft nieuwe notificaties gekregen en blokkeert niet meer tijdens het opvragen van een afspeellijst.

Binnenkort in Ubuntu

De Unity-desktop van Ubuntu 17.04, dat volgende maand uitkomt, zal gebaseerd zijn op versie 3.24 van de GNOME-stack. Dat betekent dat Ubuntu voor het eerst sinds lang een recente GNOME-versie heeft. Wie Ubuntu GNOME 17.04 zal installeren, krijgt de volledige GNOME 3.24, op enkele toepassingen na waarvan Ubuntu om compatibiliteitsredenen nog een oudere versie zal verspreiden: Evolution en Software zitten nog op GNOME 3.22 en Nautilus en Terminal zelfs nog op versie 3.20.

Meer informatie over Linux vind je bij Linux Magazine.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: Linux, Desktop, Gnome, open source