abonneren

GNOME 3.22 ondersteunt Flatpak

GNOME 3.22 voegt volledige ondersteuning toe voor het nieuwe pakketformaat Flatpak. Ook de ondersteuning van Wayland is gepolijst in de populaire desktopomgeving voor Linux.

Het GNOME-project brengt met GNOME 3.22 (codenaam "Karlsruhe") het resultaat van zes maanden ontwikkeling uit. De nieuwste versie van de desktopomgeving bevat in totaal 22980 veranderingen, bijgedragen door 775 ontwikkelaars.

Flatpak-toepassingen grafisch installeren

GNOME 3.22 komt met uitgebreide ondersteuning van Flatpak, het nieuwe pakketformaat dat toelaat om Linux-software op alle distributies te draaien. Zo is het programma Software nu in staat om Flatpak-repositorybestanden te installeren. Daardoor hoef je nu geen commandline meer aan te raken om Flatpak-repository's of -toepassingen te installeren.

Software toont in deze versie van GNOME ook allerlei informatie bij Flatpak-toepassingen. Zo krijg je te zien wat de bron van de toepassing is en of de toepassing in een sandbox draait. GNOME 3.22 voegt ook ontwikkeltools toe waardoor toepassingen ten volle kunnen profiteren van de beveiligingsfuncties van Flatpak. Dat moet op termijn veiliger Linux-toepassingen opleveren.

Gepolijste Wayland-ervaring

De nieuwe GNOME heeft ook aan de ondersteuning van Wayland getimmerd, de nieuwe displaytechnologie die het aloude X Window System vervangt. Wayland maakt snellere graphics mogelijk, veiliger toepassingen en nieuwe functionaliteit zoals multitouch touchpad gestures.

In GNOME 3.20 werd Wayland voor de meerderheid van de gebruikers een bruikbaar alternatief voor X. Het merendeel van de ontbrekende functionaliteit is ondertussen ingevuld. Zo is er nu ondersteuning voor Wacom-tablets, kun je het scherm roteren en ondersteunt Wayland het on-screen toetsenbord van GNOME.

Verbeterde toepassingen

Heel wat GNOME-toepassingen zijn verbeterd. Zo kun je in de bestandsbeheerder Files nu meerdere bestanden tegelijk van naam veranderen. Gecomprimeerde bestanden uitpakken en zelfs aanmaken is nu rechtstreeks van in Files mogelijk. In Photos deel je je foto's eenvoudig met anderen, bijvoorbeeld via je Google-account of e-mail. En de toetsenbordinstellingen zijn vereenvoudigd.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: Linux, open source, Gnome, wayland, flatpak