abonneren

GNOME 3.20 en KDE Plasma 5.6 ondersteunen Wayland

Deze week hebben de twee belangrijkste desktopomgevingen in de Linux-wereld, GNOME en KDE, een nieuwe versie uitgebracht. Naast allerlei verbeteringen in de toepassingen valt vooral de betere ondersteuning van het X-alternatief Wayland op.

GNOME 3.20: meer controle over locatiediensten

GNOME 3.20 biedt vooral heel wat verbeteringen aan in de standaardtoepassingen. Met het programma Software kun je nu je besturingssysteem upgraden, reviews van software bekijken en zelf software beoordelen. Het programma Photos voegt eenvoudige bewerkingen toe, zoals bijsnijden en roteren, kleuren aanpassen en allerlei filters. De bestandsbeheerder Files werkt in de nieuwe GNOME sneller en heeft een eenvoudiger zoekfunctie gekregen. En de toegang tot locatiediensten kan nu per toepassing worden in- of uitgeschakeld.

KDE Plasma 5.6: efficiënter werken met de Task Manager

In KDE Plasma 5.6 is de Task Manager stevig onder handen genomen. Zo krijg je de vooruitgang van taken als downloads te zien. Als je met je muiscursor boven het icoontje van een mediaspeler blijft hangen, krijg je album art en besturingsknopjes te zien, zodat je de toepassing waarin je aan het werken bent niet hoeft te verlaten. Met de jump lists kun je een toepassing starten en onmiddellijk een specifieke taak starten, zoals een nieuw privévenster in Firefox. En het Weather-widget is teruggekeerd in KDE Plasma.

Wayland: de toekomst van de Linux GUI

Beide desktopomgevingen hebben aan de ondersteuning van Wayland getimmerd, de nieuwe displaytechnologie die het aloude X Window System moet vervangen. Wayland maakt snellere graphics mogelijk, veiliger toepassingen en nieuwe functionaliteit zoals multitouch touchpad gestures.

Volgens het GNOME-project is Wayland in GNOME 3.20 voor de meerderheid van de gebruikers een bruikbaar alternatief voor X. Wie het wil uitproberen, kiest het sessietype GNOME on Wayland door op het tandwiel te klikken in het loginvenster. Ook KDE Plasma 5.6 biedt een Wayland-sessie aan, maar het project raadt dit nog niet aan voor dagelijks gebruik.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: Linux, open source, Gnome, wayland, kde, x window system, desktopomgeving, kde plasma

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord