}
abonneren

Fedora 25 gebruikt standaard Wayland

Na meerdere vertragingen in de releaseplanning komt Fedora 25 vandaag eindelijk uit. De belangrijkste vernieuwing is dat X11 is vervangen door Wayland.

Fedora 25 is gebaseerd op de Linux 4.8-kernel en de Workstation-editie draait als bureaubladomgeving GNOME 3.22. Fedora 25 is de eerste grote Linux-distributie die standaard Wayland draait in de plaats van X11. Een X11-sessie is nog altijd beschikbaar voor wie Wayland geen optie is, bijvoorbeeld als je geen opensourcedriver voor je grafische kaart gebruikt.

Als je een mp3-bestand afspeelt, detecteert GNOME Software dit en helpt je om de plug-in voor de mp3 decoder te installeren. Ook de ondersteuning voor Flatpak is verbeterd. Bovendien controleert Fedora niet meer of je GNOME Shell-extensies overeenkomen met je versie van GNOME Shell. In de beginperiode van GNOME 3 waren die controles nodig omdat de interfaces snel veranderden. Door de versie nu niet meer te controleren, blijven meer extensies werken na een upgrade van Fedora.

Server en cloud

Naast de Workstation-editie heeft Fedora ook een Server-editie. Vooral de beheerconsole Cockpit heeft belangrijke vernieuwingen gekregen. Zo is er een SELinux Troubleshooter module en toont het systeemdashboard nu ook ssh host keys. Verder is er ondersteuning toegevoegd voor multi-factorauthenticatie, network teaming en Docker volume en storage management. FreeIPA heeft een update naar versie 4.4 gekregen.

De Fedora Cloud-editie is vervangen door Fedora Atomic Host. Deze bestaat uit een basisimage om virtuele machines te creëren, een Fedora Atomic Host image om een host te creëren voor containers, en een Docker-image. Er blijven nog altijd basisimages van Fedora Cloud beschikbaar voor wie de traditionele manier verkiest.

Fedora Media Writer

De verschillende edities van Fedora 25 zijn te downloaden op de website van de distributie. De release van Fedora 25 komt ook samen met de nieuwe tool Fedora Media Writer. Dit programma, beschikbaar voor zowel Linux, Windows als macOS, downloadt de laatste stabiele Fedora-release (je kiest zelf welke editie of spin) en installeert deze op een usb-stick.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: Linux, open source, Mp3, Gnome, Fedora, wayland, flatpak, fedora 25

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI