}
abonneren

Fedora 24 focust op de cloud

Fedora 24 maakt de alternatieve displayserver Wayland nog niet standaard in zijn Workstation-Editie. De Server-editie is kleiner en de Cloud-editie focust zich op containers.

Vandaag komt versie 24 van de Linux-distributie Fedora uit. De Workstation-editie zet als desktopomgeving GNOME 3.20 in. Wayland, de nieuwe displaytechnologie die het aloude X Window System moet vervangen, is nog niet standaard, maar is als optie beschikbaar naast X11 in het aanmeldvenster. Het is de bedoeling dat Wayland in de nabije toekomst de standaard displayserver in Fedora wordt, als alles goed gaat in Fedora 25 later dit jaar.

Van de Workstation-editie van Fedora 24 zijn er naast de standaard GNOME-versie ook spins met Plasma, Xfce, LXDE, MATE, Cinnamon en Sugar on a Stick. Verder zijn de Fedora Labs-collecties van software uitgebreid met een nieuwe collectie Astronomy, die programma's voor astronomen en astrofysici bevat.

Linux 4.5

In de Server-editie van Fedora 24 zijn er wat onnodige pakketten verwijderd, waardoor er minder opslagruimte nodig is. FreeIPA, een geïntegreerd identiteits- en authenticatiesysteem, heeft een upgrade naar versie 4.3 gekregen. De belangrijkste vernieuwingen zijn gebeurd in Fedora 24 Cloud, dat OpenShift Origin krijgt, een applicatieplatform voor containers.

Onder de motorkap van alle edities draait Linux-kernel 4.5. De systeemcompiler is vervangen door GCC 6. Alle pakketten zijn met GCC 6 gecompileerd en profiteren daardoor van allerlei code-optimalisaties. De C-library glibc heeft een upgrade naar versie 2.23 gekregen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: Linux, Cloud, Gnome, Fedora, wayland

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI