Exodus bij ownCloud, fork in de maak?

De afgelopen maand zijn er al vijf mensen bij ownCloud Inc vertrokken. Het bedrijf is de drijvende kracht achter de opensource cloudopslagsoftware ownCloud, een alternatief voor Dropbox.

OwnCloud is opensourcesoftware waarmee je op elk apparaat toegang krijgt tot je bestanden, agenda’s, contacten en meer. Je installeert de software op je eigen server, zodat je er de volledige controle over hebt. Het gelijknamige bedrijf betaalt ontwikkelaars die aan de software werken en biedt een commercieel aanbod aan met extra functionaliteit voor bedrijven.

Conflict tussen bedrijf en community

De afgelopen maand hebben al zeker vijf high-profile mensen het bedrijf ownCloud verlaten. Het begon eind april met de aankondiging van Frank Karlitschek, die in januari 2010 met de ontwikkeling van ownCloud begon en in 2011 medeoprichter was van het bedrijf ownCloud Inc en er CTO werd. Volgens Karlitschek had het bedrijf een betere job kunnen doen in het erkennen van de prestaties van de community. OwnCloud Inc heeft volgens hem soms de neiging om het werk te veel te willen controleren en zaken intern te bespreken in plaats van de community erbij te betrekken.

Op 20 mei kondigde ook Jos Poortvliet zijn vertrek bij ownCloud Inc aan. Hij was sinds 2014 communitymanager bij ownCloud Inc. Op 23 mei kondigde Lukas Reschke hetzelfde aan. Hij werkte sinds twee jaar als Security Engineer voor het bedrijf. Op 26 mei blogden ook Björn Schießle en Arthur Schiwon over hun vertrek. Beiden werkten vier jaar voor ownCloud: Schießle als Senior Software Engineer en Schiwon als Senior Software Developer.

Fork in de maak?

Opvallend is dat de vijf mensen die bij ownCloud Inc vertrokken zijn allemaal beklemtonen dat dit niet het einde is van hun betrokkenheid bij het opensourceproject en de community ownCloud. Karlitschek blijft projectleider van ownCloud. Maar als het conflict tussen het bedrijf en de community niet opgelost raakt, is dat een onhoudbare positie. Poortvliet zegt dat hij begin juni zal spreken over de ‘geweldige dingen’ die er aankomen en ook Reschke kondigt in juni nieuws aan. Dit alles lijkt erop te wijzen dat er wel eens een fork van ownCloud kan komen.

Matthew Richards, vicepresident products and market bij ownCloud Inc, reageert in een discussie op GitHub dat hij de ownCloud-community meer macht wil geven. Hij wijst ook op maatregelen die ownCloud al genomen heeft in die richting, zoals een transparantere roadmap en projectmanagement.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: open source, dropbox, ownclod