Linux 25 jaar: Draai Ubuntu op de Raspberry Pi 2 of 3

Wil je een Raspberry Pi als desktopsysteem inzetten, dan draai je normaal Raspbian. Maar ook fans van Ubuntu staan niet in de kou: maar liefst drie Ubuntu-smaken zijn beschikbaar voor de Raspberry Pi 2 en 3.

Op de Raspberry Pi 1 en de Raspberry Pi Zero werkt Ubuntu niet, omdat beide minicomputertjes een ARMv6 ARM11-processor hebben, terwijl Ubuntu een ARMv7-processor vereist. Op deze computertjes draai je dus beter Raspbian. Maar heb je een Raspberry Pi 2 of 3, dan zijn er verschillende mogelijkheden om van Ubuntu te genieten.

Desktopomgeving installeren

De standaardversie van Ubuntu met de gebruikersinterface Unity werkt niet. De Ubuntu-wiki raadt aan om eerst een serverimage van Ubuntu 16.04 te installeren en daarop dan de gewenste desktopomgeving te installeren. Bijvoorbeeld met:

sudo apt install xubuntu-desktop

Ook de pakketten lubuntu-desktop en kubuntu-desktop werken, zij het dat die laatste nogal traag werkt als de desktopeffecten in System Settings staan ingeschakeld.

Je hoeft gelukkig niet zelf een serverversie van Ubuntu tot desktop om te bouwen. Op de website Ubuntu Pi Flavour Maker vind je onofficiële images voor de Raspberry Pi 2 en 3 van drie alternatieve Ubuntu-smaken. Deze images zijn geoptimaliseerd voor de minicomputertjes en passen op een microsd-kaartje van 4 GB.

Xubuntu

Xubuntu draait als desktopomgeving Xfce en is daardoor ideaal als je stabiliteit belangrijk vindt of als je je distributie op een oudere of minder krachtige computer zoals een Raspberry Pi 2 of 3 wilt draaien. De distributie streeft net zoals het Xfce-project naar een goed evenwicht tussen gebruiksvriendelijkheid en performance. De Xfce-desktop ziet er wat gedateerd uit vergeleken met de afgelikte look van Unity, GNOME of KDE, maar hoeft er eigenlijk niet voor onder te doen.

Lubuntu

Lubuntu werkt met LXDE (Lightweight X11 Desktop Environment) als desktopomgeving, dat nog meer dan Xfce ideaal is voor computers met weinig RAM of een zwakke processor. Dat uit zich ook in de standaardsoftware, onder andere de tekstverwerker Abiword, het rekenblad Gnumeric en de muziekspeler Audacious, allemaal lichtgewichtsoftware die perfect draait op de Raspberry Pi 2 of 3.

Ubuntu MATE

Heb je heimwee naar de GNOME 2-desktop van de eerste releases van Ubuntu, dan is Ubuntu MATE zeker iets voor je. De desktopomgeving MATE is ontstaan toen het GNOME-project met de GNOME 3-reeks een breuk met het verleden maakte. Niet iedereen was daar even blij mee, en enkele ontwikkelaars besloten om de GNOME 2-code voort te ontwikkelen onder de naam MATE. Deze desktopomgeving biedt dus een klassieke, intuïtieve desktop zonder de franjes van de grote desktopomgevingen van tegenwoordig. Tot de aanwezige software behoren de usual suspects zoals Firefox, Thunderbird, LibreOffice, Rhythmbox, Shotwell en VLC. Ubuntu MATE draait perfect op de Raspberry Pi 2 en 3; GNOME 3 werkt niet op de minicomputertjes.

Lees meer over Ubuntu in het juli-/augustusnummer van Linux Magazine, dat in het teken staat van Ubuntu 16.04.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten