}
abonneren

Debian-fork brengt eerste bèta uit

Twee jaar geleden besloot een groep ontwikkelaars van de Linux-distributie Debian om het besturingssysteem te forken omdat ze het niet eens waren met de overstap naar systemd. Ze brengen nu de eerste bètaversie van hun distributie uit.

Enkele jaren geleden ontstond er onder de ontwikkelaars van de populaire Linux-distributie Debian discussie over de omschakeling naar systemd als init-systeem. Alle grote distributies waren al overgeschakeld, en Debian besloot na een lange discussie om daarin mee te gaan. Niet alle ontwikkelaars waren daar even gelukkig mee. Een aantal onder hen besloot toen om Debian te 'forken': met Devuan wilden ze een distributie ontwikkelen die dicht bij Debian blijft maar zonder dat je verplicht bent om systemd te gebruiken.

Eenvoudig upgraden

Het heeft wat langer geduurd dan verwacht, maar uiteindelijk is er nu de eerste bètaversie van Devuan. Het project heeft images online gezet voor amd64, i386, het cloudplatform OpenNebula en allerlei ARM-computers, waaronder de Raspberry Pi 2, Banana Pi, BeagleBone Black, CubieBoard2 en CubieTruck. Je kunt ook van een bestaande Debian Wheezy- of Debian Jessie-installatie upgraden naar Devuan Jessie met dist-upgrade.

Voorlopig zijn de verschillen met Debian nog klein. Het al of niet aanwezig zijn van systemd is iets onder de motorkap, waar je als eindgebruiker niet veel van merkt. Devuan richt zich op ontwikkelaars, systeembeheerders en techneuten die een minimalistische distributie zonder 'bloat' willen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: Linux, Debian, systemd, devuan

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI