abonneren

Bash in Windows 10 krijgt upgrade naar Ubuntu 16.04

Sinds de Anniversary Update van Windows 10 kun je Bash draaien in Microsofts besturingssysteem. Initieel was die implementatie gebaseerd op Ubuntu 14.04, maar de nieuwste Technical Preview brengt een upgrade naar Ubuntu 16.04

Het Windows-subsysteem voor Linux (WSL), dat Microsoft in de Anniversary Update van Windows 10 introdiceerde, is een minimale Ubuntu-installatie, die je onder andere toegang geeft tot Bash. Het is geen virtuele machine of emulatie, maar je draait exact dezelfde Linux-programma’s en Linux-library’s als je rechtstreeks in Linux zou draaien. Eigenlijk doet dit subsysteem het omgekeerde van wat Wine onder Linux doet.

Nieuwste Ubuntu-versie

Initieel was WSL gebaseerd op versie 14.04 LTS (Trusty Tahr) van Ubuntu. Sinds build 14936 gaat het om versie 16.04 LTS (Xenial Xerus). Die build is beschikbaar voor Windows Insiders in de Fast Ring. Om Bash op Windows 10 te krijgen, moet je dus eerst insider zijn en dan de optie (die nog altijd in bètamodus is) activeren. De upgrade van Bash zal voor iedereen beschikbaar zijn in de Redstone 2 update van Windows 10, die in de winter van 2017 wordt verwacht.

Na de update naar build 14936 zijn alle nieuwe WSL-installaties gebaseerd op de nieuwste Ubuntu. Bestaande WSL-installaties krijgen geen upgrade. Je kunt het systeem wel manueel upgraden met de opdracht do-release-upgrade in Bash.

Chroot en inotify

De nieuwe WSL heeft de chroot systeemaanroep geïmplementeerd. Inotify is verbeterd, maar er zijn nog geen notificaties van veranderingen die door Windows-toepassingen zijn aangebracht. Momenteel zijn er nog wat problemen met WSL in de nieuwe build. Zo vermelden de release notes dat ssh nog vastloopt. Bekijk de release notes voor de volledige lijst van vernieuwingen in de update.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: Linux, Ubuntu, bash