Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

32-bit Linux-distributies sterven uit

Het laatste jaar hebben allerlei Linux-distributies de beslissing genomen om geen 32-bitversies meer uit te brengen. Wie nog Linux op een 32-bitmachine heeft draaien, moet dus binnenkort op zoek naar een alternatief.

De volgende versie van Debian, Debian 9.0 "Stretch", zal een aantal oudere 32-bits processoren niet meer ondersteunen. De 486 en oudere processoren waren al niet meer ondersteund, en de distributie laat nu ook de ondersteuning voor 586- en hybride 586/686-processoren vallen.

Het gaat daarbij om processoren die nog wel eens in embedded computerbordjes zitten, zoals de Intel Pentium en Pentium MMX, de AMD K5, K6, K6-2 (K6 3D) en K6-3, de Cyrix III, MediaGX en MediaGXm, de VIA C3 'Samuel 2' en C3 'Ezra'.

De processoren zijn nog tot 2018 ondersteund in de huidige versie van Debian, Debian 8 "Jessie", en misschien nog tot 2020 als de ontwikkelaars besluiten om ze te blijven ondersteunen in Jessie LTS.

Ubuntu

Terwijl Debian alleen de ondersteuning voor pre-Pentium Pro processoren uitfaseert, gaan andere distributies nog verder. Zo verspreidt openSUSE al sinds openSUSE Leap 42.1 geen 32-bit iso's meer. En OpenIndiana Hipster 2016.10 is de laatste versie van de opensource Solaris-afgeleide OpenIndiana met 32-bit support.

Ook de NAS-distributie OpenMediaVault heeft besloten om alleen nog maar 64-bit iso's te verspreiden. En Arch Linux heeft deze maand de laatste 32-bit iso's gepubliceerd. Gebruikers van i686-pakketten krijgen nog tot november dit jaar upgrades, daarna is de architectuur niet meer ondersteund.

Ubuntu zal op zijn beurt geen 32-bit PowerPC-versie meer uitbrengen van Ubuntu 17.04. Bestaande Ubuntu-releases voor 32-bit PowerPC krijgen nog tijdens hun levensduur updates. Voor Ubuntu 16.04 LTS is dat nog tot april 2021. Voor de x86-architectuur verspreidt Ubuntu voorlopig nog altijd 32-bit images, hoewel er ook daar al even sprake is van het laten vallen van de ondersteuning.

Meer veiligheid met 64 bits

Ook Tails 3.0, dat naar verwachting in juni uitkomt, zal de ondersteuning voor 32-bit computers opgeven. Naast het feit dat in het begin van 2016 nog maar 4% van de Tails-gebruikers een 32-computer hadden, maakt de overstap naar 64-bit software extra veiligheidsfuncties mogelijk, zoals een betere address space layout randomization (ASLR) en het NX-bit (No-eXecute).

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: 32 bits, open source, Linux

Nieuws headlines

dinsdag 16 januari

donderdag 30 november

Laatste reactie