Samsung CLP-325W

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Test resultaten
 3. Specificaties
De CLP-325 kleurenlaserprinter van Samsung onderscheidt zich zowel in prijs als gewicht. Met zijn 11 kilo en een gemiddelde aanschafprijs van ver onder de 200 euro kan dit een zeer interessante printer zijn.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Minpunten

Het eerste wat opvalt is het ontbreken van een fatsoenlijk LCD-display. Dat is jammer, want we lezen graag af waar een printer mee bezig is. De Samsung CLP-325W beschikt gelukkig wel over een netwerkaansluiting, zowel bedraad als wifi.

Verbinden via wps gaat bijzonder eenvoudig. Er zit namelijk een wps-knop op de printer zelf. Dit is erg handig, al kun je je afvragen of een functie die je zelden gebruikt een eigen knop verdient. Bij deze printer kunnen we ons hier echter wel in vinden, aangezien hij niet beschikt over een scherm waarmee je de draadloze verbinding kunt instellen.

Opvallend is overigens dat deze laserprinter gebruikmaakt van de 802.11n standaard. Andere laserprinters die over een draadloze verbindingsmogelijkheid beschikken, gebruiken meestal de verouderde 802.11g-standaard.

Tijdens het printen valt ons op dat de CLP-325W een sterke geur verspreidt. Op zich hebben meerdere Samsung printers hier last van, maar we waren in het begin toch een beetje bang dat het niet helemaal goed ging. Dat is vooral te wijten aan de rook die soms van het papier afkomt wanneer deze in de uitvoerbak rolt. De fuser wordt bij deze printer dus heel erg heet, wat ook erg goed te voelen is aan de bovenkant van de printer. Voor zover wij kunnen beoordelen, is dit niet meteen gevaarlijk, maar je schrikt er toch even van.

De hitte die deze printer in bedrijf afgeeft, heeft ook zijn weerslag op het energieverbruik op die momenten. In bedrijf verbruikt deze printer 460 Watt en maximaal zelfs 889 Watt. Let wel, het gaat bij printers vooral om het energieverbruik in standby en idle modus en dat is bij deze printer uitstekend: slechts 9,2 Watt als de printer niks doet en 8,3 Watt als de printer in standby-modus verkeert.

De afdruksnelheden van de CLP-325W zijn eveneens uitstekend, met uitzondering van het afdrukken van ons testdocument, waarin hij matig scoort qua afdruksnelheid. Dit testdocument bestaat uit 4 pagina's, waarin de printer gevraagd wordt om zoveel mogelijk verschillende afdrukken te maken. Eén pagina bestaat uit tekst en een kleine illustratie, één uit een foto en 2 uit illustraties, gekleurd en zwart-wit. Een A4-foto is daarentegen weer in slechts 10 seconden afgedrukt. De kwaliteit van de afdruk van deze testfoto houdt niet over. De kleuren zijn te verzadigd en het beeld oogt hier en daar korrelig, vooral bij de huidtinten. Het contrast is daarentegen wel behoorlijk goed. De afdrukkwaliteit van ons testdocument en van afgedrukte tekst is daarentegen dik in orde.

Als leuk extraatje kun je bij deze Samsung ook nog eens kiezen uit zes skins voor de printer.

Pluspunten Minpunten Conclusie
 • zeer goede afdrukkwaliteit op normaal papier
 • energiezuinig wanneer inactief
 • goede netwerkondersteuning
 • wordt erg warm
 • geen LCD-display
 • verspreidt een sterke geur
De Samsung CLP-325W is, ondanks wat kleine minpunten. een aantrekkelijk geprijsde kleurenlaser printer die goede afdrukken op normaal papier levert.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Laserprinters

Tags: