abonneren

i-Sensys LBP 5000

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Test resultaten
Deze compacte kleurenlaserprinter met goede afdrukkwaliteit hoeft, met gunstige kosten per pagina, niemand ervan te weerhouden in te stappen in het gebruik van kleurendocumenten.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Met de iSensys LBP 5000, de eerste kleurenlaserprinter van de nieuwe Canon iSensys laserprinterfamilie bewijst Canons serieuze bedoelingen in de markt van de kleinzakelijke laserprinters. Het is een publiek geheim dat Canon de printer-engines maakt voor HP, nu bouwen ze er ook zelf een printer omheen. Niet verwonderlijk is dan ook dat de printers intern en zelfs uiterlijk grote gelijkenis vertoont met de printers van HP in dezelfde prijscategorie.

Single pass

Het is een single pass in line printer. Dat wil zeggen dat de printunits voor de vier kleuren in één lijn staan, in dit geval verticaal. Alle vier de kleuren worden in een gang van het papier op het papier aangebracht. Het voordeel hiervan is dat de printer zowel in kleur als zwart-wit vrijwel even snel is. De gemeten snelheid komt bijzonder dicht bij de gespecificeerde snelheid van 8 pag per minuut.

Printkwaliteit

Het printresultaat van deze printer mag er zijn de (zwarte) tekstkwaliteit is goed. De grafische kwaliteit ook alleen zijn de kleurenfotoafdrukken een beetje aan de donkere kant.

Snelheid

De iSensys LBP500 is een eenvoudige printer zonder toeters en bellen. Zo is er alleen een usb-aansluiting voor de verbinding met een Windows PC een netwerkaansluiting is optioneel. Het is een host-based printer ook wel Windows gdi-printer genoemd wat in de Canon variant Capt heet. Het rekenwerk voor het omzetten van de printopdracht in een bitmap wordt hierbij door de pc gedaan. Was dit in het verleden nog wel eens bezwaarlijk, de hedendaagse pc’s hebben zoveel rekenkracht dat het zelfs een snelheidvoordeel oplevert. Zo verschijnt de eerste pagina van een printopdracht al na gemiddeld 11 sec.

Toner

De printersoftware is eenvoudig te installeren. Omdat Canon gebruik maakt van gecombineerde drum/tonercassettes, is ook het installeren en vervangen van de toner dankzij het toegankelijke gemakkelijk te openen deksel aan de voorkant echt heel eenvoudig. Het voordeel van de gecombineerde drum/toner is dat de belangrijke onderdelen die van invloed zijn op de afdrukkwaliteit gelijk met de toner vervangen worden. Zo is een optimale afdrukkwaliteit verzekerd. De nadeligheid voor het milieu kan eenvoudig worden gecompenseerd door de cartridges in te leveren voor recycling.
De prijs van de tonercartridges door ons omgerekend naar een gemiddelde paginaprijs van 6 cent, mag in deze instapprintercategorie zeker concurrerend genoemd worden.

Eenvoudig

De printer heeft geen display en bedieningsknoppen alleen een achttal indicatielampjes. Dankzij de uitstekende software statusmonitor met bedieningsknopen, wordt het ontbreken van display en knoppen nauwelijks gemist.
Dat Canon aan het milieu denkt wordt bij deze printer nog eens onderstreept door een voor een laserprinter gunstig energie gebruik.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • kwaliteit
  • kosten
  • stil
  • energiezuinig
  • eenvoudig
Een goede kleurenlaserprinter die eenvoud combineert met goede kwaliteit, snelheid, gunstige aanschafprijs en voor deze categorie relatief beperkte verbruikskosten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Laserprinters

Tags: