Met de opkomst van kleurgebruik bij het zakelijk printen komt Nashuatec met een economisch alternatief voor de goedkopere laserprinters. Met de GelSPrinter introduceert Nashuatec een nieuwe Gel-technologie voor het kleurenprinten: een alternatief voor laser en inkjet?

Het Gel afdruksysteem is ontwikkeld door Nashuatec’s moederbedrijf Ricoh. De GelSprinters zijn in andere delen van de wereld al als Ricoh printers te koop en worden in Nederland als Nashuatec uitgebracht.
Volgens Nashuatec houdt een GelSprinter het midden tussen een laser en een inkjet printer. Dit is dan vooral vanuit gebruiksoogpunt. Technologisch is er een sterke overeenkomst met inkjet. Zo maakt de Gelsprinter gebruik van een over het papier bewegende printkop.

Nashuatec positioneert deze printer als een economischer alternatief voor kleurenlaserprinters, bedoeld voor kleinzakelijk gebruik in thuiskantoren en kleine werkgroepen waar niet erg veel geprint wordt, maar wel behoefte is aan kleur. We vergelijken deze printer dus vooral met kleine laserpinters en een klein beetje met inkjetprinters, wat het feitelijk is. Het verschil tussen inkt en gel is niet zo groot denken wij.

Zo is de printer behoorlijk snel met een gemeten snelheid van ruim 10 paginas per minuut zowel bij alleen 5% tekst en een gemengd document met zwart en kleur is heel behoorlijk. De goedkoopste laserprinters zijn met zwarte tekst meestal sneller (15-20 ppm) maar met een gemengd kleurendocument vaak aanzienlijk langzamer met 5 ppm. Een kleurenfoto op normaal papier doet de GX3000 met standaard kwaliteit komt met bijna 2 ppm uit de printer en dat is niet bijzonder snel. Gaan we een A4 foto afdrukken in beste kwaliteit op fotopapier dan is de printer zeker vergeleken bij een snelle inkjetprinter met 5 minuten ruim drie minuten langzamer dan de snelste Canon inkjet fotoprinter. De kwaliteit van de fotoafdruk is overeenkomstig met de beste kwaliteit die we bij kleurenlasers hebben gezien.

De gemiddelde afdruksnelheid die wij gemeten hebben met al onze verschillende documenten, tekst, grafieken, presentaties komt op 8 ppm en dat is vergeleken met de goedkope laserprinters heel netjes. Ook komt deze snelheid in de buurt van de snelste inkjetprinters. De kwaliteit van de afdrukken is redelijk goed, maar niet beter dan een laserprinter en niet beter dan een goede inkjetprinter. Alleen in de beste kwaliteits modus, waarbij de snelheid wel wat lager is, zijn de afbeeldingen nagenoeg vrij van banding.
Duplex printjes doet de printer wel snel en in goede kwaliteit. Ook A5 boekjes behoren tot de mogelijkheden.

De printer heeft een “level color mode” die in de printerdriver kan worden geselecteerd, waarna de printer afbeeldingen met een aanzienlijk lagere kleurdichtheid afdrukt. De tekstuele gedeelten blijven in de normale kwaliteit. Hiermee kan bij kladafdrukken op de prijs van een kleurenafdruk aanzienlijk worden bespaard.

De door ons geteste printer beschikt over een optionele netwerkaansluiting, deze kost 130 euro meer terwijl hij op de €100 duurdere vrijwel identieke GX 3050n standaard is.
De Gel inktpatronen zijn bereikbaar via een keurig luikje aan de voorkant van de printer en zijn zo gemakkelijk te vervangen. Wel staat de printer na het vervangen van een inktpatroon een tijdje driftig te pompen.

De printkosten op basis van de opgave van de fabrikant van prijs en opbrengst van de consumables, komen volgens onze berekening op een gemiddelde prijs 8 cent per pagina. Wat een redelijke prijs is tussen de goedkopere kleurenlasers. Een van de grote voordelen van deze printer ten opzichte van laserprinters is dat er geen energie gebruikt wordt voor het fixeren van de print zodat hij in vergelijking met een laserprinter bijzonder zuinig met energie omspringt.
(De GelSprinters zijn vanaf september 2006 te koop)

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • compact

  • zuinig met energie

  • printkwaliteit afhankelijk van snelheid

Een goede printer, een compact en energiezuinig alternatief voor een eenvoudige kleurenlaser. Het maakt de keuze in elk geval nog wat moeilijker.Gemiddelde opstarttijd (sec)17Afdruksnelheid zwart/wit (ppm)10.3Afdruksnelheid kleur (ppm)10.3Afdruksnelheid foto (ppm)1Gemiddelde snelheid (ppm)8Gemidelde geluidsproductie (dB)45Gemiddeld gewogen energiegebruik12Volume76Kosten per 100 pagina's 5% zwart�2,05Kosten per 100 pagina's 20% kleur�13,75

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten