abonneren

Color LaserJet 1600

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Test resultaten
Met deze goedkoopste kleurenlaserprinter van HP heeft u vrijwel dezelfde hoge kwaliteit kleurendocumenten binnen bereik als bij de duurdere modellen van HP.

De HP Color Laserjet 1600 is de eenvoudigste kleurenlaserprinter die HP in zijn assortiment heeft en ook in aanschaf de goedkoopste die wij tot nu toe gezien hebben.
Het is een single pass in line printer. Dat wil zeggen dat de printunits voor de vier kleuren in één lijn staan, in dit geval verticaal en alle vier de kleuren in een gang van het papier op het papier worden aangebracht. Het voordeel hiervan is dat de printer zowel in kleur als zwart-wit vrijwel even snel is. De gemeten snelheid komt vrijwel overeen met de gespecificeerde snelheid van 8 pag per minuut. En is daarmee even snel als de bijna overeenkomstige Canon iSensys LBP 5000.

Afdrukkwaliteit

Het printresultaat valt bij grafische zwart-wit afdrukken wat tegen en er is bij zwart-wit foto's een rode kleurzweem. De kleurenfoto's zijn redelijk hoewel er andere printers zijn waaronder de HP 2605dn die het beter doen. De teskstkwaliteit is goed.

Eenvoudig

Deze printer heeft net als de HP 2605dn een display met een bedieningspaneeltje waar (toner)statusinformatie op gegeven wordt en instellingen op veranderd worden.
Met de usb-aansluiting is de printer eenvoudig aan te sluiten en te installeren.
Het is een host-based printer ook wel Windows gdi-printer genoemd. Het rekenwerk voor het omzetten van de printopdacht in een bitmap wordt hierbij door de pc gedaan. Was dit in het verleden nog wel eens bezwaarlijk, hedendaagse pc's hebben zoveel rekenkracht dat het zelfs een snelheidvoordeel oplevert. Zo verschijnt de eerste pagina van een printopdracht al na gemiddeld 13 sec, terwijl de duurdere netwerkvariant de HP 2505dn daar veel langer over doet.

Toner

Met de gebruikte gecombineerde drum/tonercassettes is ook het installeren en vervangen van de toner dankzij het toegankelijke gemakkelijk te openen en deksel aan de voorkant echt heel eenvoudig. Het voordeel van de gecombineerde drum/toner is dat de belangrijke onderdelen die van invloed zijn op de afdrukkwaliteit gelijk met de toner vervangen worden, zodat een optimale afdrukkwaliteit is verzekerd. De nadeligheid voor het milieu kan eenvoudig worden gecompenseerd door de cartridges in te leveren voor recycling.
De prijs van de tonercartridges door ons omgerekend naar een gemiddelde paginaprijs van 8,6 cent, is in deze instap printercategorie concurrerend maar er zijn goedkopere printers.

Energiezuinig

Ondanks dat het een eenvoudige printer is biedt de driver wel de mogelijkheid om met de hand dubbelzijdig af te drukken en zo ook A5-boekjes op A4-papier te printen.
De HP Color Laserjet 1600 is behoorlijk compact gebouwd en ook nog eens bijzonder zuinig met energie.

PluspuntenConclusie
  • Goedkoop
  • Snel starten
  • Energiezuinig
  • Stil
Deze prima gebruikersvriendelijke instap- kleurenprinter combineert een bijzonder gunstige aanschafprijs met redelijke verbruikskosten. Voor wie niet te veel print een goede mogelijkheid om gekleurde documenten te gebruiken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Laserprinters

Tags: