abonneren

CLP300n

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Test resultaten
Samsung introduceert met zijn nieuwste kleurenlaserprinter de CLP300 de kleinste en in aanschaf een van de goedkoopste kleurenlaserprinters tot nu toe. Door zijn bescheiden afmetingen en prijs lijkt het een aantrekkelijk alternatief voor een inkjetprinter. We onderzoeken of hij dat in de praktijk ook is.

Laserprinters worden steeds compacter en goedkoper. De monochrome laserprinters zijn al een aantrekkelijk alternatief en de kleurenlaserprinter komen daar nu achteraan. Een uitdaging daarbij voor de fabrikanten zijn de afmetingen van het apparaat. Die zijn voor kleurenlaserprinters altijd nog behoorlijk, daar er nu eenmaal voor iedere kleur een hoeveelheid ruimte nodig is.

Samsung lost dit op door een uitermate compact printmechanisme te combineren met kleine heel eenvoudig te verwisselen tonercartridges. De CLP300 meet daarmee slechts 39 x 35 x 27 cm, met een bescheiden gewicht van 14 kg. Voor deze printer is in iedere werkkamer, ook thuis wel een plekje te vinden.

In onze test haalt de printer bijna de gespecificeerde snelheid van 16 ppm zwart/wit en 4 ppm in kleur. Een A4 kleurenfoto print hij met 2,4 pagina’s per minuut. Met een gemiddelde van 6 ppm is deze printer voor een laserprinter niet erg snel, maar kan zeker met een gemiddelde inkjetprinter meekomen.

De printkwaliteit is redelijk tot goed. Kleurenfoto’s laten nog wel wat te wensen over en hebben een kwaliteit die vergelijkbaar is met een goedkope inkjet printer van een aantal jaren terug.

De tonercartriges gaan 2000 zwart/wit pagina’s en 1000 kleurenpagina’s mee. Met onze standaard berekening van de printkosten op basis van de gespecificeerde kosten van toner en imaging unit komen we op een gemiddelde paginaprijs van 12 cent per pagina. Dit is voor een laserprinter bepaald niet goedkoop en is afhankelijk van merk, type en gebruik vergelijkbaar of twee tot vier cent duurder dan bij inkjetprinters.
Voor wie niet te veel print staat daar wel het grote gebruiksgemak tegenover.

De printer start redelijk snel op en er is ook nooit sprake van een verstopte printkop, wat bij sommige weinig gebruikte inkjetprinters nogal eens voorkomt.

De printer gebruikt Samsungs SPL-C printertaal en heeft ondersteuning voor diverse besturingssytemen. De door ons geteste uitvoering heeft een netwerkaansluiting die perfect werkt. De versie zonder netwerkaansluiting is €50 goedkoper.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Compact
  • Eenvoud
  • Netwerk
  • Duur in gebruik
Een handig en goed alternatief voor een inkjetprinter voor wie niet te veel print en geen behoefte heeft aan fotokwaliteit.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Laserprinters

Tags: