Zo zet je OwnCloud op

Het opzetten van een OwnCloud-installatie is erg eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een webserver, die je op elk besturingssysteem kunt installeren. We bespreken hier enkele mogelijkheden voor configuratie op Windows en Ubuntu.

Windows met USBWebServer (lokaal netwerk)
Voor Windows (de desktopeditie) vinden we USBWebServer erg eenvoudig. Dit programmaatje is te downloaden via usbwebserver.net/nl en bevat direct Php, Apache en MySQL-server. Wél loopt het iets achter met de productversies, dus daar moet je op letten als je dit echt als productiemachine wilt gebruiken. Download na het uitpakken van USBWebServer OwnCloud via owncloud.org/install, kies voor Tar of Zip File, vervolgens Windows (.zip) en pak deze uit in de rootmap van USBWebServer. Als je de poort wilt veranderen naar poort 80, zodat je er makkelijker bij kunt, dan kan dit in USBWebserver door naar Instellingen te gaan en bij Poort Apache 80 in te vullen. Vervolgens kan je naar http://localhost/ gaan en de eerste gebruikersaccount aanmaken.

Windows 7 met IIS
OwnCloud is ook op te zetten met IIS in Windows 7 of op Windows Server. Deze instructies zijn echter iets te gedetailleerd om hier neer te zetten. Als je OwnCloud als serieus platform wilt gebruiken in combinatie met Windows, dan is dit een betere en veiligere keuze dan met USBWebServer. Op doc.owncloud.org/server/5.0/admin_manual/installation/installation_windows.html vind je de instructies hiervoor.

Ubuntu 13.04
Wij denken echter dat je het beste af bent met Ubuntu. Niet alleen is dat besturingssysteem gratis, het opzetten ervan is ook een stuk sneller geregeld. Bovendien houdt de packagemanager alles up-to-date, van php en SQL tot en met OwnCloud. Bij Windows moet je dat zelf doen. Wij volgen de stappen voor Ubuntu 13.04 en dat komt neer op commando’s uitvoeren:

• We openen de terminal: klik op de Ubuntu-knop, type Terminal en druk op Enter.
• Typ: “sudo su”. Hierna wordt om je wachtwoord gevraagd, voer dat in om door te gaan.
• Typ achtereenvolgens: echo 'deb http://download.opensuse.org/repositories/isv:ownCloud:community/xUbuntu_13.04/ /' >> /etc/apt/sources.list.d/owncloud.list
• wget http://download.opensuse.org/repositories/isv:ownCloud:community/xUbuntu_13.04/Release.key
• apt-key add - < Release.key
• apt-get update
• apt-get install owncloud
• Druk op Enter als om bevestiging wordt gevraagd

En ten slotte nog even:
• a2enmod rewrite
• a2enmod headers
• service apache2 restart

Als je naar http://localhost/owncloud/ gaat, kan je binnenkomen via de webinterface en de eerste gebruiker instellen. Vervolgens kan je je lokale ip-adres vinden door rechtsboven in Ubuntu op de Unity-menubalk op de twee pijltjes (het netwerkicoon) te klikken en te kiezen voor Connection Information (Verbindingsinformatie). In dit venster zie je onder ipv4-adres je ip-adres staan. Op andere pc’s in het netwerk kan je dat adres invoeren met /owncloud erachter in je browser om deze in te stellen.

Hoewel OwnCloud leuk is, moet je ook denken aan privacy. Wil je dus echt je eigen cloud opzetten, dan is het aan te bevelen wat tijd in je serverconfiguratie te steken, een domeinnaam te nemen en een ssl-certificaat in te stellen voor privacy op andermans netwerken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Koopwijzer, Online opslag

Tags: owncloud