Optimaal thuiswerken met de beste hard- en software

thuiswerken

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 2 voor onmisbare software
Onze manier van werken is in een paar jaar tijd ingrijpend veranderd. Omdat bedrijven vaker een thuiswerkbeleid hanteren, wordt ons thuiskantoortje een samensmelting tussen werk en privé. In dit artikel bespreken we handige hardware en software waarmee je thuiswerken naar een hoger niveau tilt.

Een modern thuiskantoor is een Zwitsers zakmes geworden van gadgets, hardware en de bijbehorende tools om zo productief en mobiel mogelijk te zijn. Daarom hier aandacht voor zowel mooie spullen als praktische tools die je het thuiswerken makkelijker en aangenamer maken.

Surface Studio

We kunnen natuurlijk bijna niet anders dan aftrappen met deze nieuwe desktop van Microsoft (zie bovenstaande afbeelding). Waar de laatste jaren vooral Apple bekend stond om z’n innovatieve ontwerpen, toont Microsoft hiermee dat het ook mooie apparatuur kan maken. De Surface Studio is in essentie een all-in-one-desktop (zoals de iMac). Het onderscheidt zich echter vooral doordat je de desktop plat op je bureau kunt leggen, zodat het verandert in een groot en zeer geavanceerde tekentablet. Uiteraard werkt de Studio ook met een speciale stylus van Microsoft, zodat je rechtstreeks op het beeldscherm kunt tekenen.

Interessant is ook de Surface Dial, waarmee je instellingen kunt aanpassen door aan de (draadloze) Dial te draaien. Uiteraard is deze desktop niet voor iedereen geschikt: het is vooral interessant voor grafisch ontwerpers, tekenaars, websiteontwerpers enzovoort. Maar héb je dat beroep, dan mag de Surface Studio niet ontbreken op je bureau. Voor andere taken is de Studio met z’n 28inch-scherm met 4500 x 3000 pixels, quadcore-processor en tot 32 GB geheugen uiteraard ook geschikt, maar de prijs van tenminste 3549 euro (instapmodel) is wel een drempel.

Leitz Induction Charger WOW

thuiswerken

We achten de kans zeer aanwezig dat je, net als wij, een kabeltje op je bureau hebt liggen waarmee je je smartphone oplaadt. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar het staat best wel rommelig en op een of andere manier hebben die kabeltjes het talent om altijd in de weg te liggen. Oplaaddocks zijn daar natuurlijk het antwoord op, en Leitz heeft wat ons betreft één van de fraaiste oplossingen.

De Induction Charger Wow is een strak ontworpen oplader in vrolijke kleuren, die niet alleen je bureau een mooie uitstraling geeft, maar ook nog eens je smartphone draadloos oplaadt. Kortom, geen gedoe meer met kabeltjes: je legt hem in de oplader en je smartphone wordt opgeladen. Uiteraard werkt dit alleen als je smartphone dat ondersteunt, dus vooralsnog vallen bezitters van een iPhone buiten de boot. Leuk is dat het bedrijf een complete lijn met bureauproducten heeft met hetzelfde ontwerp. De prijs is heel redelijk, voor dertig euro heb je hem in huis.

LiveScribe

thuiswerken

Dit is één van dit producten waar we door de jaren heel zeer enthousiast over zijn geworden. Er zijn inmiddels best veel slimme pennen op de markt, maar de LiveScribe (we zijn inmiddels bij versie 3) is wat ons betreft nog altijd de onbetwiste kampioen. Schrijven doen we tegenwoordig bijna niet meer, maar soms kom je er niet onderuit. Bijvoorbeeld in een vergadering of tijdens een overleg op een terrasje. Je kunt dan notities maken op je smartphone, maar schrijven met pen en papier werkt in de praktijk toch net even wat makkelijker (wat missen we dat fysieke toetsenbord nog altijd).

LiveScribe biedt uitkomst, door het beste van twee werelden te combineren. Je krabbelt gewoon met je pen op papier, met als verschil dat je pen verbonden is met je smartphone, en alles dat je schrijft direct digitaliseert (en indien gewenst ook omzet naar bewerkbare tekst). Terwijl je schrijft kun je ook audionotities opnemen, zodat je later kunt horen wat er gezegd is op het moment dat je iets opschreef. Daar heb je overigens wel iets meer voor nodig dan alleen de pen, de LiveScribe werkt met speciaal papier (voorzien van hele kleine puntjes zodat de locatie van de pen kan worden getraceerd). Dit papier kun je voor een schappelijke prijs kopen, of gewoon zelf printen.

Wat ons betreft is dit absoluut een must voor op je (thuis)kantoor. Je zult het niet dagelijks gebruiken, maar zodra je hem nodig hebt, scheelt het je uren werk. Je tast er wel diep voor in de buidel, je koopt een LiveScribe voor 200 euro.

Ultrawide monitor

thuiswerken

In het boek De Cirkel werken alle werknemers met gemiddeld vier beeldschermen. Nu is dat wat enthousiast, maar twee (en soms zelfs drie) beeldschermen op een bureau is tegenwoordig niet heel ongebruikelijk. Het is nu eenmaal heel fijn om iets even ergens te parkeren in plaats van af te sluiten, zodat je het erbij kunt pakken als het nodig is, zonder dat het voortdurend in de weg staat. Dankzij de komst van beeldschermen met een beeldverhouding van 21:9 (ultra widescreen) is het gebruik van meerdere beeldschermen plotseling echter overbodig geworden.

Je kunt nu één beeldscherm op je bureau plaatsen, en als je er eentje neemt met een curved display, creëer je voor jezelf een ideale werkplek (omdat het beeldscherm in één soepele curve doorloopt). Als je nog nooit met meerdere beeldschermen gewerkt hebt, raden we je wel aan om dit even te proberen in de winkel, het is nogal een andere manier van werken. Tot slot: als je van plan bent om ook te gamen op je werk-pc is het belangrijk om daar even wat onderzoek naar te doen.

De Philips Brilliance 349X7FJEW bijvoorbeeld heeft een fantastische resolutie (3440 x 1440 pixels, 34-inch), maar heeft een responstijd van 4 ms, waardoor games er heel wazig uit kunnen zien. Dat is absoluut iets om op te letten. Voor gewone werkzaamheden is in principe elk ultrawide beeldscherm geschikt. Prijzen beginnen bij 700 euro. Dat is veel, maar bedenk je wel dat dat ter vervanging is van twee ‘normale’ beeldschermen.

Bttn

thuiswerken

In een ideale wereld had je op kantoor gewoon een assistent en een knop die je kon indrukken waarna er precies voor je werd gedaan wat je nodig had. Zo’n assistent is heel goed mogelijk, maar als je die hebt werk je waarschijnlijk op een heel groot kantoor en heb je ons artikel niet echt nodig. De kans is groter dat je net als wij gewoon alles zelf moet doen, al brengt dit fraaie stukje hardware daar verandering in. Het concept is al even eenvoudig als het ontwerp: Bttn is een grote rode knop die maar één functie heeft. Wat die functie precies is, dat bepaal je zelf.

De knop is namelijk gekoppeld aan een cloud-platform waarmee je allerlei functies kunt toevoegen (bijvoorbeeld via IFTTT). Op die manier kun je dus aangeven dat je met één druk op de knop een autoresponder wilt instellen in Gmail of dat je met één druk op de knop eten wilt bestellen, al je bijlagen wilt downloaden uit je mail, noem maar op.

Alles dat je via een dienst als IFTTT (waarover later meer) of één van de andere diensten die Bttn gebruikt (zoals Zapier) kunt configureren, kun je aan deze knop hangen. En het mooie daarvan is dat iedereen weet hoe een knop werkt, dus je kunt er op een groter kantoor ook leukere dingen mee doen (een pauzegeluid laten afspelen als er een target is gehaald bijvoorbeeld). Klein nadeel: Bttn is nog niet goed in Nederland verkrijgbaar, maar daar wordt aan gewerkt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Koopwijzer, Overig

Tags: philips, surface, wachtwoord, ifttt, slack, leitz