Notebook kopen? Stel jezelf de juiste vragen.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Notebook voor internetten en e-mailen
  3. Ik wil mijn notebook overal mee naartoe nemen
  4. Mijn notebook moet lang zonder stopcontact kunnen
  5. Ik wil multimedia
  6. Ik wil foto's bewerken en veel programma's gebruiken
  7. Ik wil video's bewerken
  8. Ik wil de nieuwste games moeiteloos kunnen draaien
  9. Ik wil het allemaal!
  10. Drie misverstanden bij het kopen van een notebook

Ik wil video's bewerken

Voor videobewerking, helemaal in hd, is nog meer kracht nodig dan voor beeldbewerking. Wil je een beetje efficiënt zijn en niet al te veel tijd kwijt zijn aan het renderen van films, dan zul je flink moeten investeren in de processorkracht en het interne geheugen van je notebook. Je ontkomt dan ook niet aan een 64-bits besturingssysteem, zodat je meer dan 4 GB aan ram kunt gebruiken. Een 32-bits besturingsysteem kan maar maximaal 4 GB ram gebruiken en dat is voor serieus videobewerken aan de magere kant.

Net als bij beeldbewerking geldt bij videobewerking: hoe meer processorkernen, hoe beter. Vele handen, of in dit geval processorkernen, maken immers licht werk. Daarnaast kan de grafische chipset, mits hij CUDA van nVidia ondersteunt, het previewen van een video versnellen, maar dan moet je videobewerkingsprogramma, zoals Adobe Premiere CS5,  dit wel ondersteunen.

Verder is veel opslagcapaciteit van belang. Met name hd-films nemen behoorlijk wat ruimte in, dus beknibbel niet op je opslagcapaciteit. Sterker nog, schaf ook een extra externe harddisk aan om je uiteindelijke films op te zetten of te backuppen.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Koopwijzer, Notebooks

Tags: notebooks, koopwijzer