Mediaplayers: waar zitten de verschillen?

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Interface en apps
  3. Accessoires en aansluitingen
  4. De htpc als alternatief
Heb je veel muziek, films en foto's digitaal opgeslagen? Dan wil je deze media vast weleens in de woonkamer beluisteren of bekijken. Dat kan door bijvoorbeeld een laptop aan te sluiten op je tv, maar een mediaplayer is natuurlijk veel handiger.

Een mediaplayer is heel simpel gezegd een doosje dat je aan je tv en hifi-systeem koppelt, om vervolgens alle soorten mediabestanden af te spelen. Denk aan foto's, muziek en video. Deze kunnen zowel op een interne harde schijf als op een lokaal netwerk als op internet staan. Het ligt aan de fabrikant hoeveel online content een mediaplayer biedt. Bepaalde merken bieden toegang tot talloze diensten, waar andere merken het beperkt houden. Het is aan de consument of hij daar waarde aan hecht.

2 smaken

In de basis zijn er twee echte standaard chipsets in mediaplayerland: Sigma en Realtek. Beide fabrikanten bieden zeer energiezuinige chips voor mediaplayers. Er mag gesteld worden dat het mogelijk is om een passief gekoelde mediaplayer te maken met de laatste generatie processoren. Het gros van de beschikbare mediaplayers bevat dan ook geen ventilatoren, tenzij er een harde schijf in verwerkt zit.

Alle recente Sigma en Realtek chips spelen alle formaten keurig af: h.264, mpeg, divx, real video, mp3, ogg, flac, jpeg, bmp, et cetera. Daar zit het verschil dus niet in. Wellicht in het ondersteunen van blu-ray-menu's, maar dat zit bij de nieuwste generatie chips en firmware ook wel snor, al zijn het wel de lite-versies van de menu's. De verschillen zitten met name in snelheid, energieverbruik, aanwezigheid van een hardeschijfcontroller, usb3.0 en het al dan niet aanwezig zijn van gigabit-ethernet en wifi.

Video, foto's en muziek

Mediaplayers zijn met name geschikt voor beeld: video's en foto's dus. Ze spelen wel alle soorten muziekbestanden af, maar het is doorgaans niet wenselijk om de tv aan te moeten zetten om muziek af te spelen. Daar komt bij dat bij 90 procent van de spelers het geluid via zowel de optische als de analoge uitgang zeer matig klinkt.

Beeld daarentegen is uitstekend. De huidige generatie chips zet een zeer scherp, kleurrijk en contrastrijk plaatje neer. Het is ook erg lastig om verschillen te zien tussen de diverse spelers. Sigma heeft betere specificaties, maar in praktijk is het meer een kwestie van smaak dan beter of slechter. Realtek heeft doorgaans iets meer kleurverzadiging en komt wat warmer over. Sigma is op het oog iets scherper, maar biedt niet per se meer detaillering dan Realtek. De nieuwe chips zijn zeer aan elkaar gewaagd.

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Koopwijzer, Media-adapters

Tags: mediaspelers, koopwijzer, media-adapters