Eén bediening voor muziek in alle kamers

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Een goed begin is het halve werk
  3. Bediening
  4. Multiroom en multisource
  5. Breed aanbod
Systemen om in meerdere kamers muziek af te spelen met een centrale bediening zijn niet nieuw. Maar waar zoiets vroeger een fortuin kostte, kan je nu zelf aan de slag met heel betaalbare componenten.

Multiroom is iets waar veel mensen van dromen: een audiosysteem dat met een druk op een knop liedjes laat spelen in de keuken, terwijl er in de woonkamer iets anders te horen is. En als straks de familie op bezoek komt, kan je met een simpele handeling dezelfde achtergrondmuziek opzetten in de eetkamer en de zithoek. Kortom, een muzieksysteem dat luidsprekers op verschillende plaatsen heeft staan en dat je centraal bedient.

Nog niet zo lang geleden kon dat enkel door te opteren voor een of ander duur inbouwsysteem. Merken als Bang & Olufsen waren bijvoorbeeld op dat vlak echte pioniers, maar er zijn ook veel gespecialiseerde merken die vaak enkel via installateurs worden aangeboden. Vroeger had je ook geen andere keuze dan veel draden door de woning te leggen. De bediening gebeurde dan vaak via een vaste en peperdure console. Je was zo enkele tienduizenden euro’s kwijt.

Gelukkig kan het tegenwoordig veel simpeler. De merken die we in deze test bekijken, hebben goed begrepen dat het grote publiek graag zo’n ‘multiroomsysteem’ (van ‘meerdere kamers’) in huis wil, maar daar geen enorme sommen voor wil betalen. Hun antwoord is dus niet een alomvattend systeem dat een gespecialiseerd bedrijf komt aanleggen, maar kleine en handige apparaten die je zelf gemakkelijk kunt installeren. Dergelijk multiroomsystemen zijn tevens zeer modulair: je koopt wat je nodig hebt, niet meer. Wil je slechts muziek in twee kamers, dan kan dat, maar je kan evenzeer investeren in tien verschillende apparaten om heel het hele huis van muziek te voorzien.

Geschreven door: Jamie Biesemans op

Category: Koopwijzer, Media-adapters

Tags: multiroom