Antivirus: welk abonnement? Gratis of kopen?

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Conclusie
  3. Kies een abonnement
  4. Kies een beveiligingspakket
  5. Van antivirus tot security suite
  6. Gratis of betaald?

AV Test Rapport

Om te bepalen welk pakket de beste beveiliging biedt, zijn er diverse tests. We gaan ervan uit dat je in principe wilt weten welk pakket de meeste malware tegenhoudt. Vaak heeft dat gevolgen voor je computerkracht: hoe meer bestanden gecontroleerd moeten worden, hoe meer impact beveiligingssoftware op je pc heeft. In de besprekingen die we in onze jaarlijkse test publiceren, nemen we zowel beveiliging als impact op pc-prestaties mee. Het kan echter ook lonen om puur naar recente beveiligingsresultaten te kijken. Op een nieuwere pc zul je de belasting van een antiviruspakket namelijk veel minder merken dan op een verouderde pc, dus kun je zonder problemen kiezen voor de beste beveiliging, zelfs als die erg zwaar is.

AV ComparativesVoor onafhankelijk advies over beveiliging kun je terecht bij twee toonaangevende testlaboratoria: AV-Test en AV-Comparatives. Over de ware onafhankelijkheid van testlabs is er wel eens discussie, maar je zult er in elk geval een objectiever advies vinden dan in de ronkende persberichten die fabrikanten graag uitsturen. AV-Test levert de uitgebreidste rapporten van de twee. Op hun website kun je per product kijken hoeveel virussen worden tegengehouden, hoe goed te producten de virussen kunnen verwijderen en hoe vaak er een vals alarm wordt gegeven. Eind maart zijn de recentste tests vrijgegeven (van januari/februari). 23 producten werden door AV-Test gecontroleerd, waaronder alle grote fabrikanten. Het bedrijf heeft BitDefender uitgeroepen tot beste product, met F-Secure en Kaspersky als tweede. De uitgebreide testrapporten zijn op te vragen via www.av-test.org/en/tests/test-reports/janfeb-2012 en te sorteren naar beveiliging, virusverwijdering en usability.

De top en subtop liggen qua beveiligingssoftware erg dicht bij elkaar. Concurrentie speelt zich vaak af in de bovenste twee procent qua beveiliging en er zijn weinig pakketten die echt slecht scoren. Tests blijven echter altijd een momentopname. Door de doorlopende updates kunnen fabrikanten snel inspelen op nieuwe virussen en zijn tests snel achterhaald.

Trendgevoelig

Beveiligingsfabrikanten spelen graag in op trends. Je vindt daarom wel eens andere edities in de winkel dan de standaard Antivirus en Internet Security-versies. Een aantal partijen brengt een speciale netbookeditie op de markt die inspeelt op het feit dat netbooks vaak geen cd-romdrive hebben. De beveiligingssoftware krijg je dan op een usb-stick. Let bij dit soort producten goed op of je het wel nodig hebt: veel beveiligingssoftware is ook zo van internet te downloaden, waarna je een serienummer in kunt voeren. Een meerprijs voor een speciale netbookeditie hoef je dus zeker niet te betalen. Wel interessant is bijvoorbeeld NotebookSecurity van G Data, waar je een notebookslot bij krijgt. Ook hier geldt: let goed op of de meerprijs het waard is.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Koopwijzer, Security

Tags: antivirus, koopwijzer