abonneren

Xs4all komt in actie tegen onwettige bewaarplicht

Xs4all heeft een ultimatum gesteld tegenover het kabinet. Ze willen niet langer onwettig optreden met het schenden van de privacy en eisen snelle verandering. Xs4all geeft het kabinet tot 31 december om actie te ondernemen aan de hand van de voorgestelde maatregelen. Mocht het kabinet hier niet in meegaan, dan stapt de provider naar de rechter.

Via een aangetekende brief van advocaat Christiaan Alberdingk Thijm laat Xs4all het kabinet weten dat het in korte tijd een aantal veranderingen eist. Ondanks de oproep van Bits of Freedom om het kabinet voor de rechter te dagen, wil het eerst gebruik maken van de consultatiemogelijkheid bij het wetsvoorstel. Xs4all is verder van mening dat een aantal van de wetswijzigingen nu al doorgevoerd kunnen en moeten worden.
 

Bewaarplicht slechts bij strikt noodzakelijke gevallen

In het wetsvoorstel van minister Opstelten staan al voorgestelde wetswijzigingen waarbij bepaalde gegevens alleen nog maar kunnen worden opgevraagd voor de categorie zwaarste categorie misdrijven, en dat er een handtekening vereist is van zowel de rechter-commisaris als de officier van justitie . Volgens Xs4all is de minister op dit moment al bij machte om deze eisen door te voeren en het eist ook dat deze ‘schade beperkende maatregelen’ snel (voor 31 december) worden getroffen.  De minister zou hiermee laten zien dat hij 'de democratie goed gezind is', aldus Xs4all op zijn blog.

Onmogelijke positie

XS4all zegt zelf in een ‘onmogelijke positie’ te zitten, waarbij het de afweging moet maken tussen boetes die tot in de duizenden euro’s lopen, of het schenden van de privacy van haar klanten. Hierdoor moeten zij blijven meewerken aan het onwettige beleid van de minister.

Deadline

In de brief is te lezen dat Xs4all het kabinet tot 31 december te tijd geeft om in actie te komen. In het geval dat het kabinet niet akkoord gaat met de gestelde eisen van de provider en de oude wet blijft aanhouden, zal XS4ALL alsnog gerechtelijke stappen ondernemen.

Geschreven door: Dave Laaper op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: Minister, kabinet, privacyschending

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord