Verdachte vrijgesproken wegens volle schijf

Een opvallende uitspraak in een rechtszaak in Iowa, VS: op verzoek van de aanklager wordt de rechtszaak tegen een online pillenhandelaar ingetrokken. Het bewijsmateriaal zou te veel ruimte innemen op de harde schijf van de DEA.

In 2003 viel de Drug Enforcement Administration (DEA) een apotheek binnen in Iowa, het begin van een onderzoek waar uiteindelijk 26 mensen werden aangeklaagd voor het illegaal verkopen van medicijnen via internet. De dokter die verantwoordelijk was voor de online apotheek, Armando Angulo, ontvluchtte echter het land en vond onderdak in thuisland Panama, dat eigen onderdanen niet uitlevert aan de VS. Het politieonderzoek liep echter door, om Angulo aan te kunnen houden als hij ooit nog terug wilde komen naar de VS.

Na negen jaar lijkt het er op dat Angulo niet vrijwillig terugkeert. De DEA heeft de zaak daarom maar laten vallen: het sinds 2003 verzamelde bewijsmateriaal neemt te veel plaats in op de harde schijven van het bureau. De meer dan 400.000 documenten en 2 TB data zouden vijf procent van alle opslagcapaciteit van de DEA innemen. Het is niet duidelijk waarom de dienst het bewijs perse wil verwijderen. Hoewel bedrijven doorgaans meer betalen voor harde schijven dan consumenten, moet een uitbreiding met 2 TB voor de DEA wel te implementeren zijn. Nieuwssite Yahoo speculeert daarom dat de beslissing eenvoudigweg de “makkelijkste oplossing” was voor de DEA: omdat de verdachte nooit gearresteerd zal worden probeert de dienst zo makkelijk mogelijk van de zaak af te komen.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: rechtspraak, harde schijven