abonneren

Tweede Kamerlid Henk Krol krijgt geldboete voor inbraak

50Plus-Kamerlid Henk Krol heeft van de rechtbank een boete gekregen na een computerinbraak. Hij is voornamelijk bestraft voor het bekijken van te veel dossiers in het betreffende systeem.

 

De rechtbank heeft Tweede Kamerlid Henk Krol van de 50Plus-partij een boete gegeven van 750 euro. In de tijd dat Krol nog hoofdredacteur voor de GayKrant en statenlid was drong hij het systeem binnen van onderzoekscentrum Diagnostiek Voor U. Dat deed hij door in te loggen met gegevens die via een tipgever waren verkregen. Krol downloadde vervolgens diverse dossiers.

Krol verdedigde zichzelf door te zeggen dat hij het deed om aan te tonen dat het systeem onveilig was. De rechtbank oordeelde dat Krol’s beweegredenen inderdaad gerechtvaardigd zijn geweest en dat het ook prima was om een paar dossiers te downloaden om te kijken of dat zou werken. Maar daar had Krol volgens de rechtbank moeten stoppen. Krol downloadde echter de dossiers van zijn partner, van de tipgever en nog vier of vijf andere dossiers. Dat werd de rechters wat te gortig. Deze oordeelden dat dit onrechtmatig is en niet meer alleen als doel had om aan te tonen dat het systeem onveilig was.

Ook vindt de rechtbank dat Krol te snel naar de rechter is gestapt. De zaak zou geen dusdanig ernstig lek betreffen dat de media direct ingeschakeld moest worden. Het ging immers om uitgelekte login-gegevens, die verkregen waren door een onvoorzichtige werknemer van Diagnostiek Voor U. Om die redenen heeft de rechtbank Krol 750 euro boete opgelegd. Zijn tipgever kreeg een voorwaardelijke boete van 250 euro, die hij alleen hoeft te betalen als hij nog een keer een vergelijkbaar vergrijp pleegt.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: computerinbraak, henk krol