abonneren

Straffen cybercriminaliteit verhoogd in Europa

De minimale maximumstraffen voor cybercriminelen die data-inbreuken of cyberaanvallen plegen wordt binnen de Europese Unie verhoogd. De afzonderlijke landen zijn voornemens hun wetgeving aan te passen, waaronder Nederland.

Het Eurpees Parlement heeft in Straatsburg een wetsvoorstel goedgekeurd om de minimale maximumstraffen voor cybercriminaliteit te verhogen, in het bijzonder wanneer die gericht is op kritieke infrastructuren of gevoelige informatie.

De 28 EU-lidstaten keurden het voorstel goed met 541 stemmen tegen 91 en 9 parlementsleden onthielden zich van stemming. Alleen Denemarken doet niet mee en kiest ervoor om haar eigen regels in stand te houden, zo meldt Reuters.

Momenteel variëren de straffen van lidstaat tot lidstaat, maar de meesten hanteren een maximumstraf van vijf jaar. De landen krijgen twee jaar de tijd om de nieuwe minimale maximumstraffen in hun nationale wetgeving te implementeren.

Hackers die proberen op een illegale manier toegang te krijgen tot informaticasystemen, kijken vanaf nu aan tegen een maximale gevangenisstraf van minstens twee jaar. Voor aanvallen tegen kritieke infrastructuren - kerncentrales, transport, overheidsnetwerken - loopt dat op tot ten minste vijf jaar.

Ook de straffen voor het illegaal onderscheppen van communicatie of het produceren en verkopen van instrumenten die dit mogelijk maken, worden in de nieuwe wet verhoogd. Bedrijven of organisaties die voordeel halen uit botnets of hackers inhuren om gegevens te stelen, kunnen vanaf nu aansprakelijk worden gesteld voor misdrijven die in hun opdracht werden uitgevoerd.

Geschreven door: Dries Cludts op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: Europa, Cybercriminaliteit, gevangenisstraf

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord