abonneren

Sociale media onzichtbaar afgetapt

De notificatieplicht die geldt als je wordt afgetapt, wordt door politie en justitie niet deugdelijk uitgevoerd. Uit antwoorden op Kamervragen van Arjan el Fassed (GroenLinks) blijkt dat niemand weet of burgers die worden afgetapt wel zijn ingelicht.

Politie en justitie mogen gegevens over en berichten van gebruikers van sociale media opvragen. Dit aftappen is legaal, maar de persoon in kwestie moet dan wel worden ingelicht. Of dit gebeurt, wordt echter niet bijgehouden. Staatssecretaris Teeven van Justitie weigert bovendien om inzicht te geven in hoe vaak er überhaupt gegevens worden opgevraagd. De staatssecretaris heeft de hoofden van de parketten wel gewezen op de notificatieplicht.

Nederland is al koploper op het gebied van elektronisch aftappen. Het is echter “niet in het belang van de opsporing”, aldus Teeven, om duidelijk te maken hoe vaak het gebeurt. Omdat ook privéberichten opgevraagd kunnen worden, is het aftappen omstreden. Sommige webdiensten lichten zelf de gebruikers in als de politie om informatie heeft verzocht.

Bron: Nu.nl

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: Aftappen

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord