Samsung vs Apple, hoe gaat het verder?

Samsung is veroordeeld tot het betalen van 1 miljard dollar schadevergoeding aan Apple vanwege schending van software- en designpatenten. Samsung heeft Apple ook beschuldigd van patentbreuk maar dat achtte de rechter niet bewezen. Samsung is veroordeeld tot $1 miljard schadevergoeding. Dit is vast niet het einde van deze patentstrijd.

Apple heeft 2,5 miljard dollar schadevergoeding geëist maar moet dus met minder genoegen nemen. Hoewel de rechter het kopiëren van het design van de iPhone bewezen acht, is inbreuk van Samsung op designpatenten van de iPad niet bewezen. Daarom wil Samsung nu ook dat er geen verkoopverbod komt op de Galaxy Tab. 

Patenten Samsung

Apple zou volgens Samsung ook patenten van het Koreaanse bedrijf hebben geschonden. Apple heeft zelf aangegeven gebruik te hebben gemaakt van de technologieën van Samsung. Dit zijn echter industriestandaarden geworden, waardoor Samsung deze technieken moeten licenseren voor een redelijke prijs. Volgens Apple waren de prijzen die Samsung vroeg veel te hoog. De jury achtte echter niet bewezen dat Samsung zich hiermee schuldig maakte aan het misbruik van haar monopoliepositie. Apple heeft overigens voor een aantal patenten gebruik gemaakt van Intel-producten. Intel had echter wel een licentie op de technologie, die volgens de jury daarmee overdraagbaar was op Apple.
De jury besliste dat Apple op geen enkel punt inbreuk maakte op de octrooien van Samsung, ondanks dat Apple aangegeven heeft gebruik te maken van de technologieën. Daarnaast besliste de jury dat de patenten geldig waren, wat een beetje tegenstrijdig lijkt. Het lijkt er overigens nog wel op dat Apple licentiekosten zal moeten betalen voor het gebruik van deze technieken voor draadloze communicatie.

Hoe gaat het nu verder?

De strijd tussen Samsung en Apple is met deze uitspraak zeker nog niet afgelopen. Omdat Samsung volgens de rechter op veel onderdelen te laat met bewijsmateriaal aankwam, werd veel van het bewijsmateriaal niet toegelaten in de rechtszaak. De jury moest het bewijs dus beschouwen als niet-bestaand. Dat zorgde er in ieder geval bij een aantal van de besproken patenten voor dat Samsung zich niet volledig kon verdedigen. Het ligt dan ook voor de hand dat Samsung in beroep zal gaan, zodat het tegenmateriaal alsnog aangevoerd kan worden.

De mogelijkheid bestaat dat Apple na dit succes vergelijkbare procedures tegen andere Android-smartphone-fabrikanten gaat voeren. Toch gaat het in deze uitspraak meer om de gelijkenis tussen de iPhone en de Samsung-toestellen, dan om de functionaliteit van Android. Andere fabrikanten als HTC hebben meer hun eigen richting gekozen in uiterlijk en functionaliteit in vergelijking tot de Apple iPhone.

Wat doet Google

Google werkte samen met Samsung in de strijd met Apple maar distantieert zich nu van de rechtszaak aangezien de punten waarop Apple heeft gewonnen niet direct te maken hebben met het Android-besturingssysteem. Samsung heeft al te kennen gegeven in hoger beroep te willen gaan en noemt de uitslag ‘een verlies voor de Amerikaanse consument’. Tim Cook, ceo van Apple, liet weten dat de rechtszaak om normen en waarden ging, iets dat belangrijker is dan patenten of geld, zo schreef hij in een e-mail naar zijn werknemers. Wellicht een aparte uitspraak voor een bedrijf dat nogal negatief in het licht stond door de arbeidsomstandigheden in de Foxconn-fabrieken waar de Apple-producten worden gemaakt. Het aandeel Samsung daalde met zo’n 7% nadat het nieuws bekend werd gemaakt dat Apple de rechtszaak had gewonnen.

Het zou beter zijn als de fabrikanten en patentbezitters een fundamentele discussie of wellicht prodedure zouden starten over een verandering van het patentrechtensysteem. Het over en weer  vliegen afvangen, licentierechten eisen en schadevergoedingen eisen is contraproductief en spekt vooral de zakken van de juristen.

 

Bron: Androidworld

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Opinie, Juridisch

Tags: