}
abonneren

Rechter: ip-adres is geen persoon

De Amerikaanse rechter Gary Brown lijkt wat meer op de hoogte van technologie dan zijn collega's: hij heeft namelijk gesteld dat ip-adressen niet zonder meer gekoppeld kunnen worden aan een persoon. Tot voor kort werden ip-adressen vaak als bewijsmateriaal geleverd door de RIAA en MPAA.

De uitspraak van Gary Brown (Eastern District, New York) kan behoorlijke gevolgen hebben voor de vele lopende rechtszaken die door organisaties als de MPAA en RIAA zijn aangespannen. Als het niet langer mogelijk is voor dit soort organisaties om ip-adressen te koppelen aan een persoon, valt een groot deel van het bewijs weg.

Volgens Brown is een ip-adres alleen een verwijzing naar een mogelijke locatie van een apparaat dat verbinding maakt het met internet. Brown haalt hierbij de opkomst van wifi-netwerken aan, waarbij meerdere apparaten met één extern ip-adres opereren. Een ip-adres kan dus nooit als bewijs dienen in een aanklacht tegen een illegale downloader. Dergelijke rechtszaken worden vanaf nu niet meer ontvankelijk verklaren in zijn district. De grote vraag is nu of de uitspraak van Brown door beklaagden in andere districten gebruikt kan worden, om zich te verweren tegen rechtszaken van de RIAA en MPAA.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: Ip-adres

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI