Rapidshare 'soms' aansprakelijk voor piraterij

De populaire filesharingdienst Rapidshare is 'soms' aansprakelijk voor piraterij. Deze opvallende uitspraak deed de Duitse Hoge Raad. Rapidshare werd aangeklaagd door Atari, dat niet blij was met de vele downloads van het spel "Alone In The Dark" die op Rapidshare te vinden zijn.

De rechter gaf geen van beide partijen volledig gelijk. Zo zou Rapidshare niet volledig verantwoordelijk zijn voor de bestanden die zijn gebruikers naar de servers van de dienst uploaden. Wel zou Rapidshare 'redelijke technische en economische maatregelen' moeten treffen om het uploaden van illegaal materiaal te voorkomen en ontmoedigen. Interessant is dat de rechter hiermee aangeeft dat een filesharingdienst in beginsel niet verantwoordelijk is voor de content die zijn gebruikers uploaden.

Volgens de rechtbank zou Rapidshare actief kunnen scannen naar externe sites die verwijzen naar de filesharingdienst, om zo illegale content makkelijker op te kunnen sporen. Rapidshare heeft al te kennen gegeven dat zij hiertoe in staat zijn. Overigens claimt de rechtbank niet voldoende informatie in bezit te hebben, om te garanderen dat Rapidshare 'naar redelijke maatschaf' actie onderneemt tegen illegale uploads. Dit moet nog door een rechtbank bekeken worden.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: Rapidshare, piraterij