abonneren

PvdA bevestigt: ‘geen downloadverbod voor particulieren’

Het nieuwe downloadverbod zal particulieren vrijwaren volgens PvdA’er Jeroen Recourt. Zelfs uploaden wordt door de vingers gezien in het nieuwe verbod.

Kamerlid Jeroen Recourt van de PvdA heeft vorige maand laten weten open te staan voor een nieuw downloadverbod. Aangezien de VVD sowieso al vóór was, is staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven direct aan de slag gegaan.

Nu.nl heeft inmiddels gesproken met Jeroen Recourt en gevraagd of het downloadverbod wat de PvdA betreft inderdaad alleen geldt voor mensen of bedrijven die winst maken met illegaal downloaden, zoals eerder gemeld. Particulieren zouden in dat geval gespaard blijven en niet vervolgd. Recourt heeft in een reactie laten weten dat particulieren inderdaad uitgesloten zijn. Zelfs wanneer ze gebruik maken van Torrents, waarbij automatisch ook geüpload wordt door de gebruiker, is de particulier veilig. Dat terwijl uploaden nu al illegaal is.

Partculiertje pesten niet oké

Recourt laat ook weten dat 'wetgeving die auteursrechtenorganisaties kunnen gaan misbruiken om toch particuliere downloaders te gaan aanspreken' niet te steunen. Mocht de wet van Teeven dat uiteindelijk wel omvatten, dan zal de PvdA deze niet steunen.

Vorig jaar koos de PvdA voor een thuiskopieheffing. De partij steunde het oude downloadverbod-voorstel niet. De PvdA wil nu downloaden voor thuisgebruik blijven toestaan, maar de thuiskopieheffing afschaffen en de handel die ontstaat door downloaden illegaal maken. Recourt zegt niet te weten hoe onderscheid moet worden gemaakt tussen thuisgebruik en handel. Dat is volgens Recourt aan Teeven.

De huidige regelgeving is volgens Recourt niet effectief genoeg, omdat er een rechter aan te pas moet komen om sites als de Piratebay offline te halen. Recourt geeft wel aan: "Het is de vraag of Teeven genoeg ruimte heeft om met een regeling te komen. Als het niet kan met onze garanties, gaan we voor een thuiskopieheffing."

Bron: Nu.nl

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: Vvd, pvda, Tweede Kamer, recourt, Downloadverbod