abonneren

Oracle wilde smartphones maken

Oracle en smartphones? Je zou er niet echt bij stilstaan. Toch heeft het bedrijf de stap overwogen. Sterker nog: het wilde wellicht RIM of Palm kopen voor deze stap. Het besturingssysteem zou op Java gebaseerd zijn, net als Android.

Oracle-topman Larry Ellison heeft tijdens de rechtszaak die Oracle heeft aangespannen tegen Google dit verteld. De reden van dit verhaal is dat Google Oracle-patenten heeft geschonden. Android is gebaseerd op Java en past technologieën toe waar patenten op rusten. Meer concreet zou de virtuele machine Dalvik die Google zonder vergunning gebruikt in Android berusten op Java-technologie. En dat is reden genoeg voor Oracle om 100 miljoen te eisen van Google. 

Voer voor Google

Google is het natuurlijk niet eens met Oracle. Het bedrijf ontkent dat het patenten en auteursrechten heeft geschonden. Google stelt dat Oracle de smartphone-boot heeft gemist en via deze rechtszaak alsnog probeert geld te verdienen aan deze 'booming markt'. Dat Ellison nu meldt inderdaad overwogen te hebben in de smartphonemarkt te stappen, is alleen maar goed voor Google die deze kans zeker niet aan zich voorbij zal laten gaan dit in de zaak te gebruiken. 

Google heeft voor de overname door Oracle met Sun overlegd over een eventuele samenwerking voor de ontwikkeling van Android. Toen dat niet doorging, bouwde Google het besturingssysteem alleen. Oracle stelde in 2010 voor aan Google om een recentere versie van Java te gebruiken voor Android waardoor het platform meer compatibel zou worden met industriële standaarden. Dat weigerde Google toen. 

Bron: Automatiseringsgids

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: rechtszaak, Oracle

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord