Opstelten: EU moet terughacken

Bij een informele JBZ-raad in Vilnius werd gesproken over samenwerking bij onder andere de aanpak van cybercriminaliteit. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft daarbij gezegd dat hij vindt dat EU-landen moeten mogen terughacken, ook over de landsgrenzen heen.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vindt dat landen van de Europese Unie beter moeten samenwerken op het gebied van de aanpak van cybercriminaliteit. Daarbij zou terughacken een effectief wapen moeten zijn. De aanpak van cybercriminaliteit staat hoog op de agenda binnen de strategie van cybersecurity van de Europese Unie. Samenwerking is erg belangrijk, aangezien cybercriminaliteit zich weinig aantrekt van landsgrenzen.

Er is volgens Opstelten aandacht én actie nodig om de politie de middelen te geven om beter achter cybercriminelen aan te gaan. "Handhaving op internet staat daardoor onder grote druk en is soms niet mogelijk of effectief, terwijl de belangen van burgers en bedrijven of het land met strafbare handelwijzen worden geschaad", zo luidt het statement van het ministerie.

Opstelten heeft een wetsvoorstel gemaakt dat politie en justitie de bevoegdheden geeft om computers van cybercriminelen te hacken via het internet. Wanneer niet te achterhalen is waar de data zich fysiek bevindt, wordt deze bevoegdheid ook grensoverschrijdend ingezet waar nodig.

Niet alleen Nederland, maar ook andere landen hebben met vergelijkbare problemen te maken bij het opsporen en vervolgen van cybercriminelen. Opstelten stelt dat het belangrijk is om op zijn minst binnen de Europese Unie zo adequaat en effectief mogelijk te kunnen optreden tegen cybercriminaliteit.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: europa, justitie, cybercriminaliteit