}
abonneren

Obama spreekt veto uit tegen verbod iPad en iPhone

Samsung bracht laatst een gevoelige slag toe aan Apple in de de patentenstrijd die de bedrijven al tijden voeren. Oudere iPhones en iPads mochten niet meer in de VS verkocht worden. De president van de VS kon zijn veto uitspreken maar dat is vrij ongebruikelijk. Obama heeft dat nu toch voor Apple gedaan.

We schreven al eerder over de gevoelige klap die Samsung aan Apple uitdeelde door een importverbod te eisen via de ITC op de iPhone 4(s), iPhone 3 en iPad 2 (3G). Het patent heeft betrekking de 3G-technologie waar Apple geen licentie op had genomen. Apple ging direct in beroep om het importverbod, dat gisteren in zou zijn gegaan, aan te vechten. De president van de VS heeft de mogelijkheid om binnen zestig dagen een dergelijke ban op te heffen op basis van ‘publicy-policy’-gronden maar eigenlijk houdt de president van de VS zich zelden bezig met deze zaken.  De Obama-regering vindt het in het geval van Apple kennelijk belangrijk genoeg om wel van zich te laten horen en sprak een veto uit.

Reden zou het effect op concurrentie (door octrooien en patenten) en de schade die de Amerikaanse consumenten zouden ondervinden door een verkoopverbod. Het gaat natuurlijk ook om het meest waardevolle bedrijf ter wereld in 2012 en hoewel het oudere modellen zijn waarop het verbod betrekking heeft, worden die modellen toch nog erg goed verkocht. Samsung is teleurgesteld in het opheffen van de ban maar Apple is blij dat het ITC zich hard heeft gemaakt voor innovatie en vindt dat Samsung het patentensysteem heeft misbruikt.

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: Obama

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI