Nederlandse webmaster verlost van hyperlinkrechtszaak

Softwaremaker Real ziet toch af van zijn hoger beroep in de rechtszaak over hyperlinken door een Nederlandse webmaster. Het vonnis uit 2011 staat nu dus definitief.

Real Networks laat uiteindelijk zijn beroep varen in de rechtszaak over hyperlinks naar software. Dit heeft het bedrijf laten weten aan de Nederlandse websitebeheerder die vier jaar geleden voor de rechter is gesleept. Aanleiding was het linken op zijn site Codecpack naar de Real Alternative-mediaspeler die volgens Real een illegaal (en reverse engineered) stuk software is. Het hyperlinken (via DNS-redirects) werd door Real gezien als het zelf aanbieden en distribueren van die alternatieve mediaspeler.

Op alle punten in het gelijk gesteld

De rechter zag dat in 2011 toch anders en het aanklagende bedrijf legt zich daar nu bij neer. “Er is rechtstreeks contact geweest tussen RealNetworks en mij, in plaats van via hun Nederlandse advocaat zoals tot dat moment. RealNetworks heeft daarna bij het Hof Den Haag verzocht het hoger beroep in te trekken ("door te halen"). Hiervoor moest ik ook toestemming geven”, laat Edskes weten aan PCM. Het vonnis uit 2011 is hiermee beklonken.

Dat vonnis blijft dus jurisprudentie die bij andere zaken gebruikt wordt.” In die drie jaar oude uitspraak van de Haagse rechter is de webmaster op alle punten in het gelijk gesteld. Ook Reals claim dat zijn merkenrecht is geschonden, is toen afgewezen. Het bedrijf moest Edskes proceskosten à 48.000 euro betalen. Direct na dit verlies kondigde Real aan in beroep te gaan.

Inval en inbeslagname

Vervolgens zijn er begin 2012 nog getuigenverhoren geweest, waarbij ook de rechter is ondervraagd. Daarna is er eind dat jaar nog de tussenkwestie aan bod gekomen dat Real inzage wilde in de computers van Edskes. Hij werd toen namelijk ook gezien als actieve uploader en zelfs maker van de Real Alternative-software. Data van die computers is begin 2010 door een deurwaarder in beslag genomen. Volgens Edskes ging het om elf computers van acht mensen.

Eind vorig jaar heeft Real gedeeltelijke inzage gekregen waarbij toch sporen van uploads en Real Alternative zijn aangetroffen. Nu, vierenhalf jaar na de deurwaardersinval bij de webmaster en beslaglegging (via een zogeheten ex parte beschikking), is de zaak afgedaan. Edskes: “Elk juridisch geschil tussen RealNetworks en mij behoort hiermee tot het verleden”.

Reden voor afblazen onbekend

PCM heeft Real om een toelichting gevraagd op het schrappen van het hoger beroep, maar heeft tot op heden nog geen reactie ontvangen. Het officiële PR-telefoonnummer en mailadres op de website van het bedrijf geven foutmeldingen. “No such user”, meldt de mailserver van Real Networks. Het Europese hoofdkantoor in Groot-Brittannië verwijst door naar het Amerikaanse hoofdkwartier en zou nog een reactie doorgeven. De Nederlandse advocaat laat aan PCM weten dat hij reageert nadat hij instructies van zijn cliënt heeft ontvangen.

 

Update:

De Nederlandse advocaat van Real Networks meldt in een nagekomen bericht dat het bedrijf en Edskes tot een schikking zijn gekomen voor het hoger beroep. Daarin geeft de aangeklaagde webmaster volgens de advocaat twee dingen toe. Ten eerste dat hij de Real Alternative-software heeft gedownload, verzameld en gebruikt. Ten tweede dat hij de door hem gedownloade Real Alternative-software heeft ge-upload naar diverse servers op internet, die toegankelijk waren voor anderen, die de software daar vandaan weer hebben gedownload. Real Networks doet geen verdere verklaringen over de kwestie.

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: rechtszaak, mediaspeler, hyperlinks, linksite, real alternative, real networks, codecpack, real