abonneren

Nederland faliekant tegen dreigend downloadverbod

De Nederlandse bevolking is in grote getale tegen het downloadverbod dat weer op tafel ligt. Ook de achterban van de PvdA en VVD ziet het niet zitten en kiest liever voor de thuiskopieheffing. De partijen zelf zetten het verbod alweer in de steigers.

Uit een onderzoek van Nu.nl in samenwerking met Maurice de Hond dat onder 1200 Nederlanders werd gehouden, blijkt dat maar 18% van de Nederlanders de voorkeur geeft aan een downloadverbod als ze moeten kiezen tussen dat of een thuiskopieheffing. Een percentage van 48 procent heeft liever de thuiskopieheffing en 34 procent weet het niet.

Sinds vorige week ligt het downloadverbod weer op tafel. De PvdA houdt het verbod niet meer tegen en de VVD is voor. Staatssecretaris Fred Teeven heeft zich er daarom direct weer op gestort. Wel zegt de PvdA het verbod alleen te willen handhaven voor degenen die geld verdienen via illegaal downloaden op een bedrijfsmatige manier.

De thuiskopie-oplossing

De thuiskopieheffing houdt in dat er een heffing van vijf euro komt op smartphones, laptops en tablets. Zo kunnen de auteursrechthebbenden gecompenseerd worden voor de derving van inkomsten die ze lijden door illegaal downloaden. Velen vinden dit een vreemd principe, omdat niet iedereen die een smartphone, laptop of tablet koopt ook download. Zo zouden onschuldigen ook boeten voor het gedrag van anderen.

Toch vinden ook VVD- en PvdA-kiezers volgens het onderzoek van Nu.nl dat dit beter is dan een algeheel downloadverbod. Bij de PvdA vindt 51 procent van de achterban dat en bij de VVD 43 procent.

Verbod negeren

Tevens geeft 66 procent van de mensen aan dat ze niet zullen stopen met downloaden, ondanks het verbod. Een klein aantal van 14 procent zou wel stoppen met de dan illegale praktijken. Over het algeheel genomen is 78 procent tegen het downloadverbod en 11 procent steunt het voorstel. Nog eens 11 procent weet het niet.

Uit het onderzoek blijkt ook dat D66-stemmers het meest downloaden, namelijk 25 procent vaak en 45 procent soms. Wanneer Fred Teeven met het voorstel voor het downloadverbod zal komen is nog niet bekend.

Bron: Nu.nl

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: