abonneren

Microsoft stelt dat Google Android misbruikt

Volgens onder meer Microsoft, Nokia en Oracle maakt Google misbruik van de macht die het heeft verkregen door Android. Fabrikanten van smartphones moeten Google-apps op prominente plekken op hun apparaten zetten. De drie bedrijven zijn met nog een heel aantal andere verenigd in een collectief en hebben een antitrustklacht bij de EU ingediend.

Er is een antitrustklacht ingediend bij de Europese Commissie door FairSearch. Die organisatie is een samenwerkingsverband onder leiding van Microsoft dat stelt dat Google zijn monopoliepositie misbruikt. Bedrijven als Nokia, Oracle, Tripadvisor en Expedia zitten in het FairSearch-collectief.

In de nieuwe antitrustklacht stelt FairSearch dat Google fabrikanten dwingt om Google-apps zoals Google Play, Google Maps en YouTube voor te installeren op hun toestellen. Deze apps zouden ook nog eens een prominente plek moeten krijgen op de smartphones. Google misbruikt daarmee zijn macht die het heeft verkregen door Android, dat op zeventig procent van de smartphones staat. Google profiteert volgens FairSearch als zoekmachine van deze praktijken en heeft een marktaandeel van negentig procent.

Volgens jurist Thomas Vinje van FairSearch “gebruikt Google Android als een Trojaans paard om partners te misleiden, de mobiele marktplaats te monopoliseren en gebruikersdata te controleren. Gezien het feit dat Google wel vaker de wet negeert, moeten mobiele internetgebruikers zich grote zorgen maken.”

Google wil niet ingaan op de verse antitrustklacht die FairSearch bij de Europese Commissie heeft ingediend. Het bedrijf stelt in een verklaring wel: “We blijven constructief meewerken met de Europese Commissie”.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: fairsearch, antitrustklacht, Oracle, Europese Commissie