abonneren

Manier ontdekt om legaal content te verspreiden zonder rechten te betalen

En opmerkelijke juridische ontwikkeling heeft zich voorgedaan in de Verenigde Staten. De streamingdienst Aereo heeft een manier ontdekt waarop content waar copyright op rust legaal verspreid kan worden zonder de rechthebbenden te hoeven betalen. Deze rechterlijke beslissing zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

In de Verenigde Staten speelt momenteel een rechtszaak die een behoorlijke invloed kan hebben op vele zaken omtrent copyright, zo meldt ITworld. Aereo is een streamingdienst die televisie-uitzendingen uit de lucht onderschept en deze aan betalende klanten levert. De kabelbedrijven spanden een rechtszaak aan tegen Aereo, omdat het bedrijf niet betaalt voor de rechten van de televisieprogramma’s. In die zaak vond Aereo een maas in de Amerikaanse wet.

De huidige copyright-wetgeving biedt copyright-eigenaren namelijk de mogelijkheid om publieke vertoningen van de content mogen doen. Individuele vertoningen zijn sowieso legaal volgens de Amerikaanse wetgeving, wanneer de gebruiker zelf bepaalt wanneer hij de content afspeelt. Aereo betoogde tegenover de rechter dat het bedrijf geen publieke vertoningen deed, omdat het bedrijf aparte kopieën van de content maakt en aanbiedt aan de kijker, die wanneer hij dat wil naar de uitzending kan kijken. De rechter oordeelde dat de uitzendingen van Aereo daarom inderdaad individuele vertoningen zijn. Aangezien Aereo zelf geen controle heeft over de vertoning is het bedrijf legaal bezig. En dat terwijl het bedrijf geen cent aan copyrights betaalt aan de contenteigenaren. Mediabedrijf Fox dreigde hierop om alle uitzendingen uit de lucht te halen en ze alleen nog aan te bieden via satelliet en kabel, in het geval dat Aereo de juridische strijd definitief wint.

Gevolgen

De uitspraak dat het op deze manier aanbieden van content legaal is, omdat het geen publieke vertoning betreft, kan echter verstrekkende gevolgen hebben en niet alleen wat betreft televisie-uitzendingen. Aangezien de definitie van een publieke vertoning nu in essentie is gewijzigd, kunnen televisiebedrijven zelf ook een systeem als Aereo opzetten. Daardoor zouden de uitzendingen voor de wet individuele vertoningen zijn. In dat geval zouden ze zoals het er nu voorstaat opeens geen licentiekosten meer hoeven te betalen. Als dat zou gebeuren, is het voor de makers van content uiteindelijk waarschijnlijk niet meer aantrekkelijk om content te produceren.

Audiostreaming

Als we nog een stapje verder gaan kunnen we deze tactiek ook toepassen op het streamen van audio. Een populaire streamingdienst in de Verenigde Staten is Pandora. Wat als dit bedrijf niet slechts uitzendt, maar tussenkomst van de gebruiker mogelijk maakt? Wanneer gebruikers alleen al naar een volgend nummer kunnen skippen, heeft Pandora geen invloed meer op wanneer de individuele gebruiker een bepaald liedje luistert. Deze juridische uitspraak in ogenschouw nemende, zou dat betekenen dat er geen royalties meer betaald hoeven worden. Royalties die op dit moment meer dan de helft van Pandora’s omzet opslurpen.

Er is natuurlijk een grote kans dat de wetgeving aangepast wordt als de manier waarop Aereo content aanbiedt legaal blijkt na alle zaken en hogere beroepen, maar voorlopig is het feit dat dit niet als een publieke vertoning wordt gezien een behoorlijke doorn in het oog van rechthebbenden. Een interessant fenomeen, waar ongetwijfeld partijen in andere landen dan Amerika nu ook naar kijken. De kans is immers aanwezig dat een dergelijke constructie ook bij (blijkbaar verouderde?) copyright-wetgeving van andere landen werkt.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: piraterij, Auteursrecht, Piracy, Copyright, Juridisch, streamingdienst, streamings, aureo

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord